Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Kidnappads familj: 1 827 dagars sorg

Publicerad 2016-11-25

Mali. I dag har Johan Gustafsson hållits som gisslan i fem år sedan han kidnappades av en al-Qaidagrupp i Mali.

Hans familj beskriver sin saknad och sorg - men också hur hoppet ännu lever.

"I dag är det med tungt hjärta vi alla konstaterar att det är fem år sedan vår Johan kidnappades i Timbuktu, Mali, på sin drömresa genom Afrika. 1 827 dagar av obeskrivlig saknad, sorg, oro, frustration och förtvivlan. Vad Johan själv känner och tänker i dag kan vi bara ana, men den ovissheten, och att inte kunna göra något, är en mardröm", skriver familjen i ett uttalande till TT med anledning av femårsdagen.

Uttalandet avslutas: "Men ingenting är omöjligt och vårt hopp och vår tro är att han kommer hem till oss snart igen!"

Johan Gustafsson, 41 år och bosatt i Stockholmsområdet, är den svensk som varit kidnappad i särklass längst.

46 miljoner

Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) har, på Johan Gustafssons och hans sydafrikanske medfånge Stephen McGowans familjs uppdrag, vädjat till kidnapparna om att villkorslöst släppa de båda. GOTG berättade i onsdags att kidnapparna tidigare bett om motsvarande 46 miljoner kronor för svensken, alternativt att fångar skulle släppas i de västafrikanska länderna Mali och Niger i utbyte. GOTG avfärdade kraven och säger sig fortsätta med förhandlingsförsöken, men tillägger att organisationen har få alternativ kvar.

Mali hade börjat bli alltmer oroligt när kidnappningen ägde rum den 25 november 2011 i staden Timbuktu i den norra delen av landet. En tid fanns det en kanal till kidnapparna, oklart hur, men inbördeskrig, statskupp och en lokal gerillas utropande av en självständig stat i norra Mali bröt av allt att döma förhandlingsvägarna.

En FN-styrka, där svenska soldater ingår, ansvarar i dag för landets säkerhet.

Kryptiska videor

Länge var det okänt vad kidnapparna krävde och varför. Enstaka utsmusslade kryptiska propagandavideor från dem gav inga klara svar.

Det är känt att svenska utrikesdepartementet och svensk polis arbetar med ärendet, men de säger ingenting om detaljerna.

För 17 månader sedan började GOTG med sitt förhandlingsförsök. Organisationen hade tidigare fått en sydafrikansk kidnappad kvinna fri i Jemen. GOTG:s budskap är att varken familjerna eller de inblandade staterna eller något företag vill eller kan betala någon lösesumma eller förhandla över huvud taget. Gisslan bör därför släppas villkorslöst.

TT

Följ ämnen i artikeln