Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Svensk extremhöger mobiliserar internationellt

Publicerad 2017-08-15

Högerextremism. Svenska högerextremister inspireras av framgångarna för amerikanska alt-right-rörelserna. Två föregrundgestalter inom svensk extremhöger har bjudit den amerikanske vit makt-ledaren Richard Spencer till Sverige i höst.

Richard Spencer organiserade den högerextrema demonstration i Charlottesville, som resulterade i att en motdemonstrant dödades av en nazistsympatisör. Spencer är inbjuden att tala på en konferens som Daniel Friberg och Christoffer Dulny, två företrädare för den svenska extremhögern, arrangerar i november, skriver Aftonbladet.

Friberg och Dulny var själva på plats i Charlottesville under demonstrationerna, som arrangerades i protest mot avlägsnandet av en staty föreställande sydstatsgeneralen Robert E Lee. Daniel Friberg är vd för förlaget Arktos som översätter och ger ut litteratur som är central för amerikanska och europeiska grupper på den extrema högerkanten. Christoffer Dulny hade tidigare en ledande position inom Sverigedemokraterna i Stockholm och har arbetat som tjänsteman inom partiet.

Extern kraft

Dulny är i dag ordförande för Nordisk alternativhöger, en sajt som lånat såväl namn som strategi från USA. Företrädare för den svenska extremhögern är intresserade av de så kallade alt-right-rörelserna i USA. Rörelserna har fått luft under vingarna genom Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och fungerar som paraply för rasistiska, nazistiska och andra högerextrema grupper.

– Precis som alt-right i USA vill de finnas som en extern kraft som driver på i sin riktning i den svenska valrörelsen, säger Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidningen Expo.

Kontakterna mellan svenska högerextremister och utländska grupper är omfattande, men svårt att överblicka eftersom svenska rörelser söker vänskaper på olika håll i världen. Utbytet går åt båda hållen och amerikanska grupper ser svenska högerextremister som förebilder.

Jonathan Leman berättar om ett besök i USA tidigare i somras.

– Jag fick höra om en anti-muslimsk rörelse som höll möte. Jag reagerade när de stod och ropade "Nordfront, Nordfront", alltså Nordiska motståndsrörelsens sajt. Jag intervjuade flera personer och de sade att de beundrar Gyllene gryning i Grekland och Nordiska motståndsrörelsen i Sverige, säger han.

Långa anor

Christer Mattsson är forskare vid Göteborgs universitet och biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet, som arbetar med att motverka rasistiska och våldsbejakande subkulturer. Han påpekar att det internationella utbytet mellan olika rasistiska, nationalistiska och nazistiska rörelser har långa anor.

– Det som är nytt är den här alt-right-rörelsen, och vi ser en kraftig uppgång sedan minst fem år där de här grupperna växer.

Enligt Mattsson vill de svenska grupperna lära sig av de amerikanska.

– En Trump-liknande situation med en ledande politiker som inte tydligt tar avstånd från rasism, det vågar de nog inte hoppas på, men de hoppas på att de chauvinistiska rörelserna i Europa ska få en falang på höger sida som är ännu mer extrem.

Inför bokmässan i september har Nordiska motståndsrörelsen ansökt om tillstånd att anordna en demonstration mitt i Göteborg. Något realpolitiskt inflytande tror Christer Mattsson inte att den svenska extremhögern kommer att få inom överskådlig tid, men de utövar redan ett inflytande i samhällsdebatten som inte på något sätt står i proportion till deras storlek.

– Se bara på Bokmässan och Almedalen, det hade de bara kunnat drömma om för några år sedan.

TT

Följ ämnen i artikeln