Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

S: Kortare lov och skolplikt till 18 år

Publicerad 2017-02-08

Skola. Partitoppen i Socialdemokraterna tar strängare tag om skolan. Inför kongressen i april föreslås bland annat kortare lov och skolplikt fram till 18 års ålder. Men facken anser att lärarnas perspektiv glöms bort.

För alla som inte klarar kunskapskraven i årskurs 8 och 9 föreslås det bli skola under loven. Loven bör dessutom kortas genom att fler undervisningsdagar införs, och skolplikten föreslås förlängas till 18 år, vilket gör gymnasiet obligatoriskt. Den socialdemokratiska partiledningens förslag innebär skärpta krav på skolan. Förslagen ska presenteras på kongressen i april.

– Med de sjunkande kunskapsresultat och den ganska ryckiga skolpolitik vi har haft så är det på tiden, tycker jag, att vi verkligen enas om att kunskap och bildning är skolans viktigaste uppdrag, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till SVT Nyheter.

Satsa på lärarna

De två lärarförbunden anser inte att Socialdemokraternas förslag kommer att lösa problemen i svensk skola.

Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund, delar partiets problembeskrivning. Men hon anser att Socialdemokraterna missar den viktigaste åtgärden.

– Om lärarna får bättre förutsättningar att göra sitt jobb skulle man komma åt många av de här problemen. Jag tycker att man helt missar lärarnas perspektiv. Risken är att förslagen blir verkningslösa, säger hon till TT.

Akut lärarbrist

Inte heller Lärarförbundet ser ökade kunskapskrav med tvång och obligatorisk skola för de äldre åldrarna som lösningen för svensk skola.

"Vi har en akut lärarbrist i Sverige. Inom två år saknar Sverige minst 60 000 legitimerade lärare. Den lärarbristen går inte att lagstifta bort genom krav på extra skoltimmar", kommenterar Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, i ett uttalande.

M: Vad säger MP?

Moderaterna är positiva till förslaget som sådant. Det liknar ganska mycket deras egna förslag för att förbättra skolan, med mer undervisningstid, tycker Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson för M.

– Men det är inte säkert att de lyckas övertyga MP och utbildningsminister Gustav Fridolin. Dessutom så är det väldigt lite, väldigt sent och väldigt lite konkret. Det är till exempel inte pengasatt, säger hon.

Frågan är om M och S skulle kunna komma överens om skolpolitiken nu, när deras förslag på lösningar liknar varandra.

– Först och främst behöver S komma överens med sin egen regeringskollega MP. Vi har sagt att vi medverkar till förslag för att förbättra skolan, men hittills har vi inte fått respons från Socialdemokraterna. Nu hoppas vi att detta inte bara är snack utan också blir verkstad, säger Camilla Waltersson Grönvall.

TT

Följ ämnen i artikeln