Tre begärs häktade för livesänd våldtäkt
Publicerad 2017-01-24
Brott. En misstänkt våldtäkt i Uppsala filmades och sändes live på Facebook.
Nu häktas två män misstänkta för våldtäkt och en tredje, misstänkt för att inte ha avslöjat den.
Tre män, födda 1992, 1996 och 1998, greps i söndags efter en misstänkt våldtäkt som filmades och sändes direkt via Facebook i en sluten grupp med tusentals medlemmar. Männen anhölls och har nu begärts häktade. En av dem är på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt medan de två andra misstänks på sannolika skäl för våldtäkt.
– Han förnekar brott, men jag tänker inte gå in på några detaljer, säger advokat Stefan Wallin, som företräder en av de våldtäktsmisstänkta.
Mannen mår enligt Wallin mycket dåligt.
– Han är naturligtvis förtvivlad över att vara i den situation han befinner sig i, säger Wallin.
Finns filmen?
Polisen har ännu inte fått fatt på den film som ska visa övergreppet. Utredarna tvivlar nu på att det ens finns en film - videon kan ha sänts live men sedan inte lagrats.
– I nuläget har vi inte fått in någon film som visar det påstådda övergreppet. Däremot har vi vittnesmål som säger att det har live-streamats, säger åklagare Pontus Melander till TT.
Flera personer har uppgett att de i realtid såg en kvinna till synes bli våldtagen i en video som sändes via Facebook. Företaget har kontaktats i syfte att säkra en eventuell film, men utan resultat.
– Jag kan inte gå in på vad som sagts i samtal med Facebook, annat än att vi har ingen film, säger Pontus Melander.
Centralt bevisvärde
Om filmen finns bedöms den ha centralt bevisvärde, enligt åklagarna.
Facebook har uppgett att företaget har system som ska säkerställa att känsligt material hanteras skyndsamt. Samtidigt krävs ett amerikanskt domstolsbeslut för att Facebook ska kunna lämna ut filmen, om den finns, till svensk polis. Något som kan ta flera månader.
– Det är inte så att polisen kan lyfta på luren och säga "ge hit", säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist på nationellt IT-brottscentrum, till Sveriges Radio.
Justitieminister Morgan Johansson (S) framhåller att företagen som driver nätforum också har en skyldighet att bistå polisen.
– Att de lämnar över material och medverkar till att klara upp brotten, säger han till TT.
Regeringen vill också utöka straffansvaret för företagen när det gäller exempelvis skyldigheten att ta bort kränkande material.
Spridning kan straffas
Nästa år kommer den som sprider sexfilmer på nätet att kunna straffas med fängelse.
– Vi inför ett nytt brott, olaga integritetsintrång, i syfte att kriminalisera den här typen av filmande och spridande av integritetskänsliga uppgifter, säger Morgan Johansson.
Brott av normalgraden ska straffas med böter eller fängelse i max två år, grovt brott med fängelse från sex månader upp till fyra år.
Flera fall har de senaste åren visat ett stort behov av att skärpa lagstiftningen när det gäller spridning av integritetskänsliga uppgifter, som sexfilmer eller nakenbilder.
Lagförslag har dröjt
Redan för ett år sedan lade regeringens utredare sitt förslag om en ny straffbestämmelse, olaga integritetsintrång. Men regeringens lagförslag har dröjt.
– Det har varit många aspekter att väga in och ta hänsyn till när det kommer till vad det är man får skildra på bild. Då håller man sig i yttrande- och tryckfrihetens gräns. Vi ville göra ett gediget arbete och få en lagstiftning som fungerar i verkligheten också, säger Morgan Johansson, som räknar med att lagen kan vara på plats den 1 januari 2018.
Lagen tar sikte på hämndporr men även filmer och bilder på människor som utsätts för brott.
– Det fångar därmed också den typen av beteende som vi möjligen såg exempel på i helgen i Uppsala. Det skulle också kunna fånga in spridandet av de bilder som togs strax efter mordet på en 16-åring i Malmö, säger Morgan Johansson.
TT