Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Wallström kritiserar kärnvapenländer

Publicerad 2018-01-14

Folk och försvar. Nato är emot FN-konventionen om kärnvapenförbud, slår försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg fast.

Samtidigt kritiserar utrikesminister Margot Wallström (S) kärnvapenländer, däribland några Natomedlemmar, för att vara passiva om nedrustning.

Stoltenberg har, mellan raderna, varnat för att det kan få konsekvenser för Sveriges samarbeten med Nato om Sverige i slutändan ratificerar, skriver på, den FN-konventionen som 120 länder ställde sig bakom i somras. Efter diskussioner har den svenska regeringen beslutat utreda frågan om hur en underskrift kan påverka Sveriges samarbeten.

– Vi gick in i diskussionen om konventionen med ambitionen att kunna göra både och: att markera mot kärnvapenspridning och nedrustning och samtidigt kunna värna våra samarbeten, säger Margot Wallström till TT.

Beror på

TT: Om samarbetet med Nato påverkas så skriver Sverige inte på?

– Det beror på hur och det är det utredaren ska titta på.

Wallström gör klart, något hon också underströk i sitt tal strax efter Jens Stoltenbergs anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen, att det är Sveriges eget beslut. Inget land, inte heller Nato, ska pressa ett land att ta ett visst beslut. Det tyckte hon Stoltenberg höll med om.

Men Stoltenberg var tydlig om att kärnvapen är en del av Natos förmåga att avskräcka krigshandlingar, vid sidan av den förmåga som konventionella vapen innebär.

– För att uppnå en värld utan kärnvapen går vägen via ömsedig nedrustning, säger Stoltenberg och framhåller att konventionen inte garanterar någon sådan nedrustning.

Nato vill inte göra sig av med sina samtidigt som Kina och Ryssland har kärnvapen kvar.

Besvärliga länder

Margot Wallström anser att kärnvapenländerna gör alldeles för lite i förhandlingarna om nedrustning. Det har inte hänt något på 20 år, enligt Wallström.

– Han (Stoltenberg) kanske glömde att säga att de här kärnvapenstaterna är väldigt besvärliga - nu vill man investera i mer taktiska kärnvapen. Man pratar om det som realistisk användning av kärnvapen, säger Wallström och beskriver konventionen som en protest från 120 länder om att något måste hända.

Wallström hävdar att den svenska regeringen inte är splittrad i frågan. Liksom statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist ser hon den vice statsministern, Isabella Lövins (MP) debattartikel häromdagen som en början på valrörelsen. Miljöpartiet vill helt enkelt profilera sig, enligt Wallström, genom att kräva att Sverige ska gå före och skriva på konventionen med förbudet.

Lövin har glömt?

– Isabella Lövin har visst glömt bort att hon faktiskt satt med när vi beslutade om utredningen, det är väl snarare valrörelsen som har börjat, säger Wallström.

Den borgerliga oppositionen anser att regeringen velar och skapar osäkerhet genom att inte klart avvisa en underskrift.

TT

Följ ämnen i artikeln