Justitieministern vill bygga ut fängelserna
Publicerad 2017-12-29
Politik. Fängelser och häkten behöver byggas ut de kommande åren.
Justitieminister Morgan Johansson (S) räknar med att fler brottslingar döms till följd av den skärpta rättspolitiken.
– Den stora utmaningen för nästa mandatperiod blir att dimensionera kriminalvården så att den klarar av att ta emot de som nu döms och rehabilitera dem så att de inte går tillbaka till brottslighet, säger Johansson i en TT-intervju.
Det är, enligt honom, en följd av att polisen får mer resurser och att straffen, bland annat för vapenbrott, skärps.
Hundra för lite
Det behövs, hävdar han, hundratals fängelse- och häktesplatser.
– Hundra är inte mycket i de här sammanhangen.
Han pekar på att bara i Malmö sitter över 80 häktade med misstänkta kopplingar till skjutningar och gängkriminalitet.
Regeringen vill att polisen under nästa år prioriterar kampen mot sexualbrotten och mot den organiserade brottsligheten, inklusive skjutningar och gängkriminalitet.
I Malmö har tre misstänkta gruppvåldtäkter uppmärksammats på kort tid.
TT: Skulle du låta en tonårsdotter gå ensam hem från en fest i Malmö?
– Jag ger inte några rekommendationer av den karaktären. Det jag tycker är viktigt att sända ett budskap att de brottsbekämpande myndigheterna ser mycket allvarligt på detta och att vi från regeringens och riksdagens sida är beredd att ge dem mer verktyg och resurser för att klara upp brotten, säger Johansson.
TT: Är du kritisk mot kvinnor som skaffar pepparsprej för att försvara sig?
– Det som är olagligt kan jag ju inte bejaka och tänker inte göra det heller, säger Johansson.
Skjutningarna många
Antalet skjutningar år 2017 hamnar på minst 306. Minst 41 personer har dödats och 135 skadats.
Johansson uppger att det är svårt att se om skjutningarna ökat eftersom tillförlitlig statistik saknas.
– Men min bild är att det ökat och det beror på att det finns fler vapen, säger han.
TT: Kan vi nu börja jämföra svenska storstäder med storstäder i USA?
– Nej, tittar man på New York, det dödliga våldet och även att det minskat kraftigt där de senaste 20 åren så ligger det fortfarande långt över Sverige och de flesta europeiska storstäder.
Paket mot ligor
Sverige är drabbat av internationella inbrottsligor. De bedöms utföra 40-50 procent av alla inbrott. Många av ligorna kommer från Rumänien och Litauen.
Johansson siktar på att ett paket med åtgärder ska presenteras i februari. En åtgärd är att ha rumänsk polis på plats i Sverige. Det ska ge tillgång till rumänska register och rumänsk kunskap om kriminella nätverk.
Johansson vill också ha ett avtal med Litauen om att låta fler dömda litauer avtjäna straff där.
– Jag tror att det fungerar lite som en avskräckande effekt. Och varför ska de uppta plats i våra fängelser. De behöver vi till andra, säger han.
En annan del i paketet blir att öka de "gränsnära kontrollerna" för att stoppa utförsel av stöldgods.
– Vi kan arbeta med polisen, tullen och kustbevakningen. Vi håller på och utformar på vilket sätt det kan ske, säger Johansson.
När gränskontrollerna infördes i Sydsverige minskade inbrotten i syd med 30 procent. Johansson tror att de haft en avskräckande effekt.
Justitieministern räknar med att åtgärderna kan få effekt både på inbrotten och brott där man lurar sig in hos äldre för att stjäla.
– Det är också ett sådant brott som de här stöldligorna ägnar sig åt.
Riksdagen har uppmanat regeringen att skärpa straffen för inbrott.
– Jag är beredd att skärpa straffen, säger Johansson.
Tror på Eliasson
Från 2009 till 2016 har polisens genomförda brottsutredningar när det gäller alla typer av brott blivit färre. Nu tycker Johansson sig se ett trendbrott.
Antalet utredningar som lämnats över till åklagare har ökat med tre procent. Men ökningen handlar framförallt om narkotikabrott, trafikbrott och bedrägerier.
Antalet utredda våldsbrott minskar ännu.
– Jag är inte nöjd med de siffrorna när jag ser dem. Jag vill naturligtvis ha upp de också och det är bland annat därför vi kommer med så mycket pengar till polisen som vi gör.
Johansson pekar på att det ser olika ut i olika delar i landet. Han berömmer till exempel Malmöpolisen för dess kraftsamling mot gängen.
Polisen har kritiserats för att lägga våldtäktsutredningar på hög. Johansson invänder att antalet genomförda utredningar ökat med nära tio procent 2017. Men eftersom även anmälningarna ökat så består problemet.
TT: Varför har du fortsatt förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson?
– Därför att jag ser att polisen nu levererar fler utredningar och sedan så är jag av den uppfattningen att man måste som regering vara beredd att backa upp sina chefer.
TT