Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Svampar - inget mossigt intresse

Publicerad 2017-09-02

Natur. Kantarell och Karl Johan i all ära - men det finns många fler ätliga svampar i skog och mark. På söndag är det dags för Svampens dag, som uppmärksammas med promenader och aktiviteter på flera håll i landet.

– Man möts över generationerna, säger Kill Persson från Sveriges mykologiska förening.

Svampens dag har genomförts årligen sedan 2008 och arrangeras av Sveriges mykologiska förening (SMF). Och föreningen märker att träffarna är populära.

– Vi känner att intresset går upp. Man brukar ju säga att naturföreningar har hög medelålder, men jag tycker att jag ser många yngre människor komma, säger Kill Persson, kontaktperson för SMF.

– Jag tror att det hänger ihop med yngres växande intresse för miljö, självhushållning och mat, och att detta möter varandra.

Lära sig mer

Vanligast är förstås att deltagarna vill veta mer om hur man skiljer matsvampar från giftsvampar, men många vill också lyfta blicken från de vanligaste sorterna och lära sig mer om andra ätliga varianter. Det finns omkring 5 000-7 000 arter av svamp i Sverige, och av dem är 70-80 bra matsvampar. Skogen bjuder alltså på mer att upptäcka än bara kantarell och Karl Johan, säger Kill Persson.

– Bland soppar finns det till exempel många goda matsvampar.

September är högsäsong för dem som vill plocka skogens guld - och i år ser det bra ut på de flesta håll i landet. Undantagen är Östergötland, Mälardalen och en bit upp i Uppland där det varit för torrt. Regnet är avgörande för tillgången, och har det regnat 10-20 millimeter kan man vara säker på att svampen kommer ungefär en vecka senare.

– Så det är inte för sent för dem heller. Och här i sydvästra Sverige har det varit fantastiskt.

Många aktiviteter

Under Svampens dag ordnas aktiviteter i bland annat Helsingborg, Höganäs, Ronneby, Umeå och Borås. Dagen uppmärksammas även av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där besökarna kan följa med en svampexpert i museets omgivningar och få tips om hur man själv identifierar svamp ute i naturen. Kill Persson medverkar både genom en svamputställning och en exkursion utanför Halmstad.

– Vi ska gå igenom de sorter vi hittar, och man får gärna ta med sig egna fynd också. Folk är väldigt intresserade, inte bara av matsvampar utan har även frågor som rör den biologiska mångfalden och svamparnas roll i naturen, säger han.

TT