Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Löfven byter regeringskris mot presidentmöte

Publicerad 2017-07-30

Politik. Efter en turbulent vecka inom den svenska politiken skiftar statsminister Stefan Löfven (S) fokus och beger sig till Paris.

EU-politik står högt på agendan när han möter den franska presidenten Emmanuel Macron.

IT-skandalen på Transportstyrelsen tvingade fram två ministrars avgång och en regeringsombildning. Dessutom hotas landets försvarsminister av ett misstroendevotum. Det är ett tungt bagage Stefan Löfven bär med sig till Elysée-palatset på måndag.

Inbjudan till ett första möte med den nya franska presidenten accepterades i början av juli.

Inte heller Macron har direkt haft vind i seglen under den senaste tiden. Hans framfart till en valseger gjorde honom snabbt till en av Europas mest omtalade politiker.

Men sedan valet har Macrons popularitet rasat. Landets försvarschef avgick nyligen efter ett offentligt bråk med presidenten.

Viktig EU-partner

Mötet mellan Macron och Löfven väntas främst kretsa kring framtidsfrågor viktiga inom EU-samarbetet.

Migration, jobb och tillväxt och säkerhetsfrågor är ämnen som står högt på dagordningen där länderna anses kunna utbyta erfarenheter.

– På en övergripande nivå är Frankrike väldigt viktigt för oss i Europasamarbetet. Ska man få något gjort är Frankrike en viktig allierad, säger Daniel Wolvén, kansliråd på statsrådsberedningens utrikesenhet.

Under Parisbesöket kommer Stefan Löfven även att möta den franska premiärministern Edouard Philippe.

Ekonomiskt utbyte

Frankrikes vilja att sälja ett luftvärnssystem till Sverige är ytterligare en fråga som kan komma upp. I upphandlingen som omfattar cirka tio miljarder kronor konkurrerar franska Occar med amerikanska Raytheon.

Med en hotande misstroendeförklaring mot Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist riskerar beslutet skjutas på framtiden. Mer tid att arbeta på anbudet är något som kan gynna fransmännen, enligt källor till Dagens industri.

Som handelspartner är Frankrike också viktigt för Sverige.

– Svenska företag har stora investeringar i Frankrike. Vi har ett ekonomiskt utbyte som är viktigt både för oss och för fransmännen, säger Daniel Wolvén.

TT

Följ ämnen i artikeln