Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Liberalernas framtid kan finnas i Mellanöstern

Publicerad 2017-09-16

Politik. När nu Birgitta Ohlsson är ute ur leken öppnar sig möjligheterna för andra som vill leda Liberalerna.

Och en föredetting har redan signalerat att hon är intresserad.

I fredags sträckte Birgitta Ohlsson vapen i striden med Jan Björklund om partiledarskapet i Liberalerna, som samlar runt sex procent av väljarna i opinionsundersökningarna. Ohlsson meddelade samtidigt att hon lämnar sina uppdrag i partiledningen, men behåller riksdagsuppdraget "tills vidare".

Troligen vill partiet undvika en uppslitande partiledarstrid före valet nästa höst, konstaterar statsvetaren Svend Dahl.

– Men redan nu står det klart att det finns förhoppningar om att till exempel Nyamko Sabuni ska kandidera. Det finns en grupp som åter vill se henne i politiken, säger han.

Comeback för ex-minister?

Sabuni, nu hållbarhetschef på ett konsultföretag men 2006-2013 minister under Fredrik Reinfeldt, redovisade nyligen sin syn på det politiska läget i en artikel i Liberalernas partitidning. Internt tolkades det av många som en signal om att hon är intresserad av att komma tillbaka till politiken, enligt Dahl som också är chef för Liberala nyhetsbyrån.

Ett annat tänkbart namn är Erik Ullenhag, också före detta minister men nu svensk ambassadör i Amman.

– Det är väl en del blickar som kommer att riktas mot Jordanien... Att framtiden finns i Jordanien kommer vissa definitivt att säga, inte minst bland dem som hade föredragit Birgitta Ohlsson som partiledare. De kommer att leta efter politiker med en snarlik profil - och Ullenhag har haft just det, säger Dahl.

Han slår samtidigt fast att ingen av "kandidaterna" är särkskilt starkt profilerad.

– Det är inte självklart att någon av de här är beredda att ta över som partiledare här och nu - men kanske på ett par års sikt.

Kvinnor i EU

Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, påminner om partiets starka namn i Europapolitiken:

– Cecilia Malmström och Cecilia Wikström har varit profilerade i EU-parlamentet eller EU-maskineriet, om man säger så. På hemmaplan har vi partisekreteraren Maria Arnholm som verkar populär internt, säger Bolin men betonar att han saknar närmare kunskap om partiets interna diskussioner.

Enligt Svend Dahl förekommer även Gulan Avci, ordförande för partiets kvinnoorganisation, i diskussionerna om ny partiledare:

– Många säger att Björklund lite odlat henne som möjlig efterträdare.

Niklas Bolin noterar att Björklund innehaft posten i elva år vid riksdagsvalet i september 2018.

– Det är ju länge relativt sett, så det är väl inte orimligt att det blir ett partiledarbyte under nästa mandatperiod. Men med Björklund kan man kanske aldrig veta...

TT

Följ ämnen i artikeln