Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skralt med poliser i sommar

Uppdaterad 2020-04-22 | Publicerad 2015-06-14

Polisen. Polisens sommarbemanning är så klen att medborgarnas säkerhet äventyras, anser Polisförbundet.

– Risken att begå misstag och göra felbedömningar ökar med den här personalbristen, säger förbundets ordförande Lena Nitz.

Svårigheter att få ihop bemanningen sommartid är ett återkommande inslag för polisen. I år är läget sämre än vanligt, enligt Polisförbundet.

– Det är en väldigt stor personalbrist. Förutom uttag av semester och föräldraledighet är det många som har slutat, säger Lena Nitz.

Oklart om förstärkning

En polis berättar för TT att man i sommar kommer att vara 18 poliser som jobbar skift i hans område - sju kommuner i Mellansverige. Förutom att klara ordinarie uppgifter ska de 18 bevaka flera större event som drar till sig mycket folk och medför fylla och bråk.

"För några dagar sedan informerades vi om att ingen personalförstärkning från regionen var att vänta", skriver polisen i ett mejl till TT.

Lena Nitz är kritisk till hur samarbetet i de sju halvårsgamla polisregionerna fungerar. Hon tar Region Syd som exempel:

– Regionledningen hänvisar till att man ska hjälpa varandra. Problemet är att exempelvis Kalmar, Kronoberg och Blekinge väntar sig ett tillskott från Skåne. Och att Skåne väntar sig ett tillskott från de tre andra, säger Lena Nitz.

Stressigt för operatörer

Ovanpå problemen med personalbrist i yttre tjänst finns problem på flera länskommunikationscentraler (LKC) - platserna där man tar emot akuta samtal från allmänheten och dirigerar ut patruller.

– Många har slutat för att de inte vill flytta när länskommunikationscentraler övergår till regionledningscentraler, säger Nitz.

I exempelvis Gävle har många slutat för att deras nya arbetsplats kommer att ligga i Uppsala. När det inte finns certifierade operatörer att fylla luckorna med blir arbetsbördan för dem som jobbar kvar ännu högre.

– I en grupp där man redan från början har de största stresspåslagen lägger man ut längre arbetspass vilket ger mindre tid för återhämtning, säger Nitz.

En operatör i Västsverige berättar för TT att den dåliga sommarbemanningen lett till en sådan stress att vissa redan är sjukskrivna. Listor med mängder av övertidspass - pass där det saknas personal - väntar på att fyllas.

– Det är uppenbart att risken att begå misstag och göra felbedömningar ökar. Det kan i förlängningen drabba medborgarna, men också enskilda polisanställda, säger Lena Nitz.

Svårlöst problem

I Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland) gör ovanligt många föräldraledigheter sommarbemanningen mer ansträngd än förra året. Uttaget är 30 procent högre än tidigare år, enligt Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef.

– Vi kan fortfarande garantera säkerheten för medborgarna men de som jobbar kommer att få det tuffare, säger han.

Han beskriver sommaren som att polisen går in i "nöddrift". Man prioriterar det som är akut - exempelvis utryckningar, utredningsärenden där folk sitter frihetsberövande och ungdomsärenden.

Även om situationen på flera håll är extra knepig i år så är det generellt svårt att komma ifrån att polisens bemanning går ner sommartid.

– Det finns nästan inga arbetslösa poliser att plocka in som vikarier. För att hantera det här på ett annat sätt skulle vi antingen behöva ha 5-10 procents arbetslöshet bland poliser alternativt behöva överrekrytera, säger Micael Säll Lindahl.

Omflyttningar tar tid

Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län), tror att många överdriver problemen.

– Man höjer inte blicken och ser att man kan samarbeta på nya sätt i den nya organisationen, säger han.

Micael Säll Lindahl håller delvis med.

– Men under perioder då bemanningen är hårt ansträngd överallt löser man inte något genom att poliserna flyttas runt. I en sådan situation förbrukar istället förstärkningar ännu mer resurser i form av restid och annan logistik, säger han.

Det yttersta ansvaret för att det operativa arbetet fungerar ligger hos Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen (NOA). Via en pressekreterare låter han hälsa att han överlåter ansvariga inom regionerna att kommentera läget.

TT