Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Nordisk kamp om EU-myndighet

Publicerad 2017-09-29

Läkemedel. Nitton länder slåss om en glimrande EU-pärla - unionens läkemedelsmyndighet EMA, som måste lämna London efter brexit.

Konkurrensen är stenhård, med Köpenhamn och Stockholm som två av huvudmotståndarna.

Myndigheten är en riktig tiotaggare. Städer över hela kontinenten lockas av att bli värd för en arbetsplats med 900 högkvalificerade anställda, med tusentals experter knutna till sig. Varje år får EMA 36 000 besök, vilket genererar uppsving i både hotell- och restaurangnäring. Runt pärlan flockas dessutom läkemedelsbolagen - de är beroende av EMA:s godkännande för varje nytt läkemedel som ska lanseras inom EU.

Flyttlasset går våren 2019 och då måste allt fungera perfekt, risken är annars allvarliga följder för både läkemedelsindustrin och EU-medborgarnas tillgång till nya mediciner.

Nitton EU-länder kandiderar med mer eller mindre sockrade anbud. Ambassadör Christer Asp, som leder den svenska kampanjen, pekar på Danmark, Nederländerna, Spanien, Portugal, Irland, Italien och Österrike som de svåraste konkurrenterna.

– Men man ska inte undervärdera någon, säger han till TT.

Utvärdering väntar

I helgen presenterar EU-kommissionen sin utvärdering av de olika alternativen. Sedan väntar en omröstningsprocedur i flera steg, som av vissa jämförts med Eurovision Song Contest. Och vilket land som vinner avgörs i november.

Asp åker nu runt till alla EU-länder och träffar nyckelpersoner. Med sig har han, om han får säga det själv, goda argument för att Stockholm är den bästa placeringen.

– Det första att peka på är att Sverige har en life science-sektor av världsklass.

Läkemedelsverkets nära samarbete med EMA sedan lång tid tillbaka är en annan faktor han lyfter fram, och dessutom att EU:s smittskyddsmyndighet redan finns i Uppsala.

– Att ha de här myndigheterna på samma ställe ger stora synergieffekter. Smittskyddsmyndigheten identifierar ju faror för medborgarna i Europa och EMA ser till att handskas med dem, säger Christer Asp.

Turning torso

Men Stockholm är inte drömalternativet för alla svenskar, särskilt inte de som lever i Öresundsregionen och hellre ser att EMA hamnar på andra sidan sundet. Det utnyttjas delvis från danskt håll som lyfter fram fördelarna med regionen och Köpenhamns koppling till Sydsverige, i den danska kampanjfilmen visas till och med bilder på Turning torso.

– Vi i Norden hade kunnat stå starkare om vi kommit med en gemensam lösning, säger danske kampanjledaren Lars Rebien Sørensen, tidigare vd för Novo Nordisk, till TT.

Han reser också runt i Europa, inte minst i Baltikum, för att lobba för en nordisk EMA-värd. Vid någon röstningsomgång är det kanske bara ett nordiskt land kvar, påpekar han.

– Då behöver vi stötta varandra och stärka chanserna. Vi ser ett starkt intresse för detta i Baltikum.

Kontoret är byggt

Copenhagen Towers i Örestad, knappt 20 minuters tågresa från Malmö, har ett torn redo för EMA, och danskarna erbjuder hyresfritt i 20 år, vilket kan jämföras med tre hyresfria år i Stockholm.

– Vi vet att EMA har ett befintligt hyreskontrakt i London som löper fram till slutet av 2030-talet. Så vi ser till att de inte får extra utgifter för det hos oss, säger Rebien.

Med näbbar och klor har Sverige bekämpat rättviseargument i processen, som framförs av länder som ännu inte har någon EU-myndighet.

– Här handlar det om en existerande myndighet, där vi måste se till att verksamheten fungerar, trots att flytten ska genomföras, säger Christer Asp.

Folkhälsan i Europa står på spel om man inte lyckas hantera EMA-flytten smidigt, förklarar kampanjledarkonkurrenten Lars Rebien Sørensen och lyfter fram starka utmanare till Danmark i bland annat Sverige, Nederländerna och Tyskland.

Men han oroar sig samtidigt för politiska initiativ där man placerar EMA med rättviseargument, och han tänker framför allt på vissa länder i Syd- eller Östeuropa.

– Då skulle färre medarbetare från London flytta med. Vi väldigt rädda för att funktionaliteten och patientsäkerheten blir lidande, säger Lars Rebien Sørensen.

TT

Följ ämnen i artikeln