Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Zika fortfarande hot för gravida på resan

Publicerad 2018-01-13

Medicin. Spridningen av zika har klingat av i världen och i Sverige mer än halverades antalet zikasmittade under förra året.

Men viruset är fortfarande en risk, och reserekommendationerna för gravida har inte ändrats.

I maj 2015 bekräftade Brasilien att zikaviruset spreds i landet. Det var första gången som viruset upptäcktes i Amerika. På bara månader spred sig sedan smittan som en löpeld över kontinenten, Centralamerika och Nordamerika. I de drabbade länderna uppstod samtidigt tusentals fall av de ovanliga sjukdomarna mikrocefali och Guillain-Barré syndrome. Världens medier rapporterade intensivt om utbrottet som hade pandemiska egenskaper. För Brasilien kom utbrottet extra olämpligt, då OS anordnades i Rio de Janeiro i augusti 2016.

Inte jättebetydande

När svenska Folkhälsomyndigheten sammanfattade det året toppade zikainformationen sökningarna på myndighetens webbplats. Men sedan dess har det varit ganska tyst.

Har man en gång haft zika blir man oftast immun. Så när en tillräckligt stor del av befolkningen redan haft smittan klingar den därför naturligt av. Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten säger att det har blivit ett nytt normalläge, där man får räkna med att zika numera finns i stora delar av tropikerna, men utan de jätteutbrott som ledde till rubriker och larm under 2016.

– Då är zika inte en sådan jättebetydande sjukdom, eftersom den ger så milda symptom, säger han.

Det som är speciellt med zika är främst risken för foster, som riskerar att födas med allvarliga neurologiska skador, framför allt sjukdomen mikrocefali, som gör att barnet föds med för litet huvud.

– Det är kopplingen till fosterskador som gör zika oroväckande, säger Wallensten.

Annat än zika viktigt

Därför är reserekommendationerna när det gäller gravida och personer som vill bli gravida oförändrade. Folkhälsomyndigheten säger att man bör ta kontakt med vårdgivare för att bedöma om det över huvud taget är lämpligt att resa till länder där viruset sprids. Och par som varit i länder med zikavirus rekommenderas att inte försöka att bli med barn sex månader efter hemkomst.

Men man kan inte heller dra allt för stora slutsatser på att ett land inte rapporterat några zikafall.

– Man ska komma ihåg att i många länder så testas ingenting, man har ingen koll, säger han.

Man ska heller inte stirra sig blind på just zika.

– Risken för zika är en av många. Det finns också andra tropiska sjukdomar att ta hänsyn till, liksom trafiksituationen och så där. Man får lägga in zika i totalrisken för ett land, säger Wallensten.

TT