Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Samband mellan vaccin och narkolepsi

Publicerad 2011-06-30

Det finns ett tydligt samband mellan vaccinet pandemrix mot svininfluensan och risken för att drabbas av narkolepsi, sömnsjuka. Det konstaterar Läkemedelsverket i den utökade studie som presenteras i dag. Risken att insjukna var nära sju gånger högre för vaccinerade barn än för ovaccinerade.

– Det finns ett samband. Detta stärker resultatet från i våras, säger Ingemar Persson, senior expert vid Läkemedelsverket.

Det var 2010 som Läkemedelsverket fick in ett oväntat stort antal rapporter om fall av narkolepsi hos barn och ungdomar. Påfallande många berättade att sjukdomen hade börjat i samband med att barnen och ungdomarna blivit vaccinerade med Pandemrix mot svininfluensan.

Förutom de drabbade barnen, blev också många anhöriga oroliga. Både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket fick kritik och anklagades för passivitet.

Läkemedelsverket inledde en registerstudie och i mars i år kunde myndigheten konstatera att det - av allt att döma - finns ett samband mellan vaccinet och sjukdomen. Ett liknande samband syntes även i Finland. Socialstyrelsen beslutade då att inte längre rekommendera Pandemrix till barn och ungdomar.

Eftersom det fortfarande fanns frågetecken beslutade Läkemedelsverket att fortsätta granska de svenska fallen. Det är denna genomgång som presenteras i dag, torsdag.

Under genomgången samlade Läkemedelsverket in alla misstänkta fall av narkolepsi hos barn och ungdomar under 19 år. 81 fall av narkolepsi mellan 1 januari 2009 och 31 december 2010 hittades. Av dessa hade 69 vaccinerats med Pandemrix före symtomdebuten, vilket motsvarar 85 procent.

Enligt Läkemedelsverket innebär det att risken att insjukna var 6,6 gånger högre för vaccinerade barn och ungdomar än för ovaccinerade.

Läkemedelsverket fick inte med alla fall av narkolepsi i sin studie.

Det säger Margareta Eriksson, vice ordförande i Narkolepsiföreningen.

– I studien finns det bara med fall från 2009 och 2010, men det kommer ju nya fall hela tiden. Läkemedelsverket har nog gjort så gott det kunnat. Däremot finns det en tröghet inom sjukvården, som gör att det tar tid att upptäcka nya fall.

Hennes 15-åriga son fick sjukdomen cirka en månad efter det att han vaccinerats med Pandermix mot svininfluensan.

– Han blev extremt trött, blev vinglig och fick svårt att gå. I dag måste han ta sömnpauser två till tre gånger om dagen, en halvtimme varje gång. Det är jobbigt, eftersom han vill sommarjobba.

Sedan i våras rekommenderar Socialstyrelsen inte längre att barn och ungdomar under 18 år vaccineras med Pandemrix. Risken att drabbas av narkolepsi är för stor, anser myndigheten.