Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Säpo: Ryskt spionage väldigt oroande

Publicerad 2016-03-17

Brott. Ryssland är fortfarande det land som spionerar mest på Sverige, konstaterar Säpo.

Och hotbilden har breddats. Säpo följer nu mer aktivt det ryska informationskriget, konstaterar underrättelseexperten Wilhelm Agrell.

När Säkerhetspolisen presenterade sin årsrapport för 2015 målades en bild upp av ett samhälle som hotas alltmer både utifrån och inifrån. Syrienkrisen göder såväl terrorhot från återvändande svenska jihadister som flykten från Syrien. En flykt som i Sverige har skapat ett hätskt debattklimat, utlöst rasistiskt och antirasistiskt hat och våld samt väckt medborgargarden till liv. Bland de asylsökande finns också en liten andel misstänkta krigsförbrytare.

Om terrorhotet är allvarligast på kort sikt tycks Ryssland bekymra Säpo mest i ett längre perspektiv. Både beslutsfattare och allmänhet är måltavlor för ryska aktioner, anser Säpo. Analysen är att syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratiska beslut.

Ryska troll

– Vi noterar till exempel att nättroll är aktiva på svenska sociala medier för att påverka vår verklighetsuppfattning, att personer reser in för att delta i konferenser riktade mot Sveriges samarbete med Nato, och vi har ryska marinen som försöker påverka kabeldragningen mellan Sverige och Litauen i Östersjön, säger Wilhelm Unge, chefsanalytiker vid kontraspionaget.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, konstaterar att Säpo intagit en ny roll när det gäller att följa ryska informationsoperationer mot Sverige.

– Det är en principiellt betydelsefull förändring från hur Säpo tidigare har definierat sina arbetsuppgifter, säger Wilhelm Agrell till TT.

Tidigare låg uppgiften att skydda Sverige mot desinformation på det psykologiska försvaret, som avvecklades i början av seklet.

– Den förmågan försvann i det tomrum som uppstod på många områden när det tidigare totalförsvaret skulle monteras ner, säger Wilhelm Agrell.

Några resurser att möta informationshotet har inte Säpo, menar Agrell. Det är en komplex uppgift, som ligger på hela det öppna samhället.

Militärt spionage

Cirka en tredjedel av Rysslands diplomater här är spioner enligt Säpo och en anställd vid landets ambassad utvisades 2015.

– Det var en person som definitivt arbetade utanför det diplomatiska uppdraget och verksamheten bedömdes som brottslig, säger Unge.

Säpo anger inte hur många spionerna är men UD har 37 ryska diplomater samt medföljande registrerade här. Spioner kan också utge sig för att vara flygbolagsanställda, journalister eller ha annan täckmantel.

Ett tiotal länders diplomater spionerar på Sverige, men klart flest från Ryssland enligt Säpo.

USA, känt för exempelvis internationell massövervakning, utgör inget hot, anser Unge. I övrigt vill han inte kommentera amerikansk underrättelseverksamhet.

TT

Följ ämnen i artikeln