Hård kritik mot Wallströms Iran-uttalande
Publicerad 2018-01-04
Iran. Både Liberalerna och Kristdemokraterna är kritiska mot att utrikesminister Margot Wallström inte går hårdare åt regimen i Iran. De vill att hon kallas till utrikesutskottet och förklarar sig om varför frågan inte bör tas upp i FN:s säkerhetsråd. Irans ambassadör bör också kallas upp till UD.
– Jag tycker mig se att vi tystnat i vår kritik mot Iran när vår utrikesminister inte kan ställa sig bakom krav på demokratisk utveckling. I stället väljer man en linje som är mycket mer återhållssam, säger Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson för KD.
Margot Wallström (S) har kallat den iranska brutaliteten mot demonstranterna i landet för "helt oacceptabel". Flera har dödats i de fredliga demonstrationerna. Men Sofia Damm tycker inte att uttalandet räcker.
– Nej, jag tycker inte det. Man borde vara betydligt tydligare med att man inte tolererar den här typen av behandling, säger hon.
Hon kräver nu en interpellationsdebatt mot Wallström i riksdagen om vad Sverige uppnått med den strukturerade politiska dialogen med Iran.
"Djupt besvikna"
USA vill att frågan om Iran tas upp i FN:s säkerhetsråd, där Sverige ingår. Margot Wallström har hittills sagt att det som sker i landet inte är ett hot mot internationell fred och säkerhet och därför bör frågan inte tas upp där än. Men Liberalerna är av en annan åsikt.
– Vi tycker att Sverige borde ha stöttat USA om att säkerhetsrådet borde lyfta frågan om Iran. Motiveringen har varit att det inte är ett hot mot internationell fred och säkerhet, men det är det faktiskt säkerhetsrådet som definierar, säger Birgitta Ohlsson (L), riksdagsledamot som sitter i utrikesutskottet.
– Vi är djupt besvikna över att Sverige inte backade upp USA.
Även KD tycker att när initiativet finns så bör Sverige ställa sig bakom det.
Om frågan tas upp i säkerhetsrådet riskerar den att bidra till ökade spänningar mellan Ryssland och USA, men ämnet bör tas upp oavsett, menar de båda Allianspartierna.
Ställer flera krav
Birgitta Ohlsson kräver dessutom att Margot Wallström kallas upp till riksdagens utrikesutskott för att förklara sin inställning, något som även KD ställer sig bakom.
Dessutom vill Ohlsson att utrikesministern kallar upp Irans ambassadör till utrikesdepartementet.
– För att markera kraftfullt att mötesfriheten är en grundläggande mänsklig fri- och rättighet, säger Birgitta Ohlsson som tycker att Sverige har varit slappt i sin kritik mot Iran sedan den gröna revolutionen i landet 2009.
– Jag tycker att man kunde ha varit mycket skarpare från svensk sida.
Slår ifrån sig
Men Margot Wallström slår ifrån sig kritiken.
"Margot Wallström var den första ministern i EU som uttryckte stöd för demonstranterna i ett uttalande i söndags. Utrikesministern har varit mycket tydlig med att regimens agerande mot demonstranterna är oacceptabelt", skriver hennes pressekreterare Erik Wirkensjö i en kommentar till TT.
UD har haft flera samtal med den iranske ambassadören den senaste veckan - ett så sent som på torsdagsmorgonen, enligt Wirkensjö. Där har man varit tydlig med Sveriges syn på demokrati, mänskliga rättigheter och det oacceptabla våldet mot demonstranter.
Frågan om händelseutvecklingen måste tas upp i säkerhetsrådet är inte avgjord, enligt Wallströms pressekreterare.
TT