Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

IS lockar färre - oro för dåd här

Publicerad 2016-06-26

Terrorism. Allt färre reser till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten. Men radikaliseringen har inte minskat, och experter varnar för att risken för dåd på europeisk mark kan öka.

Under flera år ökade strömmen av svenskar som reste till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper, framför allt Islamiska staten. 2013 var antalet 30 bekräftade resenärer, i dag är siffran omkring 300, både bekräftade och osäkra, enligt Säkerhetspolisen.

Men det senaste året tycks något ha hänt. TT har talat med poliser, företrädare för civilsamhället och andra insatta på en rad orter där problematiken varit påtaglig. Alla ger samma bild - resandet har avtagit.

En uppfattning som även Säkerhetspolisen bekräftar.

Lockar inte längre

Från Örebro, en av de kommuner som flest rest ifrån, har ingen såvitt känt rest för att ansluta sig till IS på ett år.

– Vi ser faktiskt en förändring. Det har gått ner. Det är positivt att intresset för IS har sjunkit, säger Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas horns kulturcenter i Örebro.

Fredrik Malm, tidigare områdespolis i Vivalla, ser flera tänkbara orsaker.

– Antingen är det inte så lockande att resa eller också så är de som attraheras av den här typen av resor inte så många, de kanske inte var fler, säger han.

Han lyfter också fram att det kan ha blivit svårare att resa, att Turkiet har skärp gränsbevakningen mot Syrien och att risken har ökat för att man stryker med.

Faran inte över

I Göteborg är det tio månader sedan man senast hade en bekräftad IS-resenär. Även i Borås, Malmö och Järva i Stockholm uppger personer med insyn att resandet avtagit.

Men faran är inte över för det, påpekar flera.

– Det är ett problem om vi bara fokuserar på de personer som reser iväg. Unga människor attraheras fortfarande av den här tankevärlden och ideologin. Tittar vi på personer i Göteborg som uppvisar tecken på radikalisering så har det fortsatt, säger Zan Janowski, samordnare mot våldsbejakande extremism i staden.

Brister det förebyggande arbetet kan det komma en "generation två" av terrorresenärer, varnar Örebropolisen Fredrik Malm.

– Småsyskon, släkt eller kompisar. Det är vanligt att de som rekryteras har någon form av relation till dem som har rest tidigare.

Ökad risk här

Borås säkerhetschef Bo Hansson ser en ökad risk för terrordåd i Sverige när fler IS-sympatisörer "blir kvar" hemma.

– Det är klart att det kan finnas en ökad risk om radikaliserade våldsbenägna personer är kvar i landet och kan utöva sin ideologi här utan någon kontroll, säger han.

Han får medhåll av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det ökar hotet. Inte nödvändigtvis i Sverige, men vi kommer att se fler terrorattentat i Europa. Inte bara från återvändare, utan också från individer som aldrig kommer iväg och som ser sig som en del i denna kamp, säger han.

IS uppmanar redan anhängare att agera på hemmaplan.

– Fler kan bli frustrerade och gå på dessa uppmaningar, säger Ranstorp.

TT

Följ ämnen i artikeln