Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

BB Sophia: Intensivvård sattes in

Uppdaterad 2014-10-05 | Publicerad 2014-09-05

Stockholm. Den kvinna som avled i samband med en förlossning på BB Sophia i Stockholm fick intensivvård redan på rummet, enligt chefsläkaren.

Kliniken har kritiserats för att sakna intensivvårdskapacitet.

– Vi välkomnar en oberoende granskning, säger Michael Algovik, verksamhetschef på BB Sophia, under en pressträff.

Det var i förra veckan som en kvinna drabbades av hjärtstopp under en förlossning. Hon fördes över till Karolinska universitetssjukhuset där hon senare avled.

Enligt Algovik lades kvinnan in på förlossningen och fick relevant vård. När det visade sig att barnet fastnat med axlarna tillkallas ytterligare läkare, men när barnet väl är fött är kvinnan livlös och ett så kallat vuxenakutlarm görs.

– Hon får intensivvård redan på sitt rum. Ett stort team med lång erfarenhet finns kring henne, berättar chefsläkare Harald Almström.

Man misstänker snart att hon kräver en längre tids intensivvård och hon överförs då till Karolinska med intensivvårdsambulans.

Kvinnans kritiska tillstånd upptäcktes först när barnets förlösts.

– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att hon skulle drabbas av cirkulationskollaps, säger Algovik.

– Händelseförloppet hade kunnat inträffa var som helst. Vården var väl så bra som vid vilket sjukhus som helst. Vi ser inga brister i intensivvården hon fick.

Enligt Harald Almström hade kvinnan valt att föda på BB Sophia och det fanns inga uppgifter om att hon haft tidigare komplikationer. Enligt sjukhuset var det en tidigare helt frisk kvinna.

Barnet som förlöstes behövde kylbehandling och fördes till Huddinge, men sjukhuset vill inte ge några vidare uppgifter om barnets tillstånd.

– Vi hoppas att pappan ska kunna bidra med pusselbitar, säger Michael Algovik.

BB Sophia har tidigare kritiserats för att sakna tillräckliga intensivvårdsresurser, bland annat av Svensk förening för obstetrisk anestesi och intensivvård.

– Vi är förvånade över kritiken. Vår intensivvård är jämförbar med Karolinskas, fast under kort tid. Kritikerna måste ha en annan agenda, säger Almström.

Att kvinnor dör i samband med förlossning i Sverige är dock extremt ovanligt, säger Charlotta Grünewald, chef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset.

– Totalt kanske det rör sig om fem, sex, sju eller åtta fall per år. Orsaken är oftast en propp i lungan, hjärt-kärlsjukdomar eller infektioner.

TT