Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kräftpremiär - utan premiär

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2017-08-06

Mat. De röda skaldjurens tid är här med fiske och skivor under sensommarkvällar. Den formella kräftpremiären är borta sedan länge - men traditionen lever kvar och nu är bästa tiden att lägga ut burarna.

Från måndag klockan 17 bjuder traditionen att det är fritt fram att fiska kräftor. Det betyder också att många nästa helg kommer att ta sig till Vättern för att lägga ut sina egna korgar. Vättern är den enda sjö där alla svenskar fritt får fiska kräftor.

– Det är ett jättehögt fisketryck. Folk åker långt ifrån med husvagn och tält och det är ganska livligt runt sjön just de helgerna. De som gillar friluftsliv och tar med barnen tycker ju att det är kul. Det är lite tradition också, så många är intresserade, säger Marie Carlén, fiskhandlare vid Vätterns västra strand.

Stark tradition

Traditionen att äta och fiska kräftor först i augusti håller i sig, trots att förbudet togs bort för över 20 år sedan och trots att det i dag är möjligt att importera kräftor. Förbudet gällde egentligen bara för att fiska kräftor, inte för att sälja, men även handeln anpassade sig till en "kräftpremiär". Ännu i dag säljs kräftorna, även de importerade, mest under augusti.

– Augusti är helt klart högsäsongen. Vi säljer ungefär 70 procent av alla våra kräftor i augusti. Men säsongen har blivit längre. Folk har lärt sig att inte bara äta kräftor på kräftskivan utan även som soppa på hösten eller som förrätt till nyårsafton då hummern är dyr och man vill äta skaldjur, säger hon.

Kunglig delikatess

Det röda krypet var från början en kunglig delikatess och det sägs att kung Erik XIV på 1500-talet började använda vallgravarna kring de kungliga slotten för att odla kräftor. I ett brev till fogden på Nyköpingshus befaller kungen att man ska skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Därefter spreds vanan till hovet och senare, men först framåt 1900-talet, till resten av befolkningen. Risken för utfiskning ledde till förbud mot fiske mellan november och den 7 augusti. Och därmed skapades en "kräftpremiär".

Dessutom byter kräftan skal under tidig sommar och sen höst och är helt enkelt bäst att fiska nu.

– Kräftorna är som finast i augusti och det är väl därför man äter dem då. När de byter skal är de konstiga i skalet och då vill man inte äta dem, säger Marie Carlén.

TT