Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Hesa Fredrik skrämde slag på Stockholmarna

Publicerad 2017-07-10

Samhälle. Signalen för allmän fara, den så kallade "Hesa Fredrik", började ljuda i Stockholm vid 22-tiden. Viktiga myndighetssajter gick ner när oroliga människor sökte information.

Signalen för allmän fara, den så kallade "Hesa Fredrik", började ljuda i Stockholm vid 22-tiden. Enligt Storstockholms brandförsvar ljöd signalen i hela Stockholms län.

Hos Räddningscentralen i Stockholms län gick telefonerna glödheta, men operative chefen Lars-Åke Stevelind hade lugnande besked.

– Det var inte riktigt meningen. I samband med en uppgradering gjordes det ett test av systemet och vi råkade skicka i väg en signal.

– Det var ingen VMA-signal och inget som är farligt, lugnar Lars-Åke Stevelind.

Sajter gick ner

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) är en av de myndigheter som blev nerringda efter falsklarmet. Både MSB:s och polisens hemsida blockerades tidvis när folk försökte få information.

– Det är alltid allvarligt när en myndighets webbplats går ner på grund av överbelastning, när så många människor går in samtidigt för att söka information, säger Marcus Årskog på MSB:s presstjänst till TT.

Han påpekar samtidigt att MSB inte är primär kriskanal till allmänheten. Det är i stället Sveriges radios P4-kanaler och sajten Krisinformation.se, som är myndigheternas gemensamma webbplats.

TT: Det tog över tio minuter efter larmsignalen innan Krisinformation.se twittrade ut att det var falsklarm. Är det inte väl lång tid?

– Det är naturligtvis inte bra. Den här gången var det ju fråga om ett felaktigt test hos SOS Alarm. Man kan naturligtvis titta på hur det i framtiden kan gå ännu snabbare, säger Marcus Årskog.

TT: Hade det gått snabbare om det varit ett skarpt läge?

– Det hade det med all säkerhet gjort.

Stora förväntningar

Lars Hedström, chef för Institutet för Högre Totalförsvarsutbildning vid Försvarshögskolan, har förståelse för att folk har blivit oroliga. Med dagens snabba nyhetsförmedling och information finns stora förväntningar om att det ska finnas snabb information.

– Det här visar hur viktigt det är att det finns tillgänglig information och att informationen är både sann och riktig.

Han anser inte att de minuter som gått innan informationen om falsklarmet gick ut är särskilt lång tid.

– Det är så utvecklingen ser ut med tanke på hotbilden, och som de flesta myndigheter och alla som jobbar med krisberedskap i dag håller på med. Det är att säkra kommunikation och information, att skydda sina egna nätverk, sina egna tekniska system och att vara snabba ut med information, det är en process som pågår, säger han till TT.

TT