Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu börjar slutstriden om EU-myndighet

Publicerad 2017-07-31

Politik. Regeringen lämnar i dag formellt in ansökan om att få ta över EU:s läkemedelsmyndighet, EMA från Storbritannien.

En placering av myndigheten i Stockholm är bäst för personalen, EMA:s verksamhet och för hela EU, hävdar statsminister Stefan Löfven i ansökan.

Myndigheten startade 1995 och ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner inom EU. EMA är i dag placerad i London, men eftersom Storbritannien är på väg ut ur EU, ska myndigheten omplaceras.

Kampen bland medlemsländerna att få den attraktiva myndigheten med upp mot 1 000 anställda är stor. 22 länder slåss om saken. Men Sverige är bäst lämpat, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).

Stark kandidatur

– Sverige har en väldigt stark kandidatur, dels för att vi redan har EU:s smittskyddsmyndighet, vilket innebär en samarbetsstyrka, dels är vårt Läkemedelsverk jämte Storbritanniens den starkaste samarbetspartner till EMA. Sen är ju Sverige i framkant när det gäller life science-forskning, säger hon till TT

Regeringen lyfter i ansökan också att Karolinska institutet erbjuder en forskningsmiljö i världsklass. Den goda IT-kapaciteten och Nobelpriset är också sådant som nämns.

Fler arbetstillfällen

Ett av de många länder som konkurrerar med Sverige är Danmark. Här har regeringen problem med att man i Skåne förordar grannlandet, vilket skulle stärka Öresundsregionen.

– Det är ju en jättespeciell situation. Det har funnits politiker i Skåne som hoppats på en Skåne-Köpenhamn-kandidatur, säger Strandhäll.

En placering av EMA i Stockholm skulle innebära många fördelar och möjligheter till nya arbetstillfällen, hoppas regeringen. Det handlar bland annat om 300 hotellnätter per dygn till följd av alla forskare som besöker EMA. En annan förhoppning är att läkemedelsindustrins intresse för att lokalisera verksamhet till regionen ska öka.

TT