Kritik över lågt straff för styckning av fru
Publicerad 2018-01-12
Brott. En kvinna försvann från sin bostad och hittades styckad i bakluckan på en bil. Hennes make frias för mord men döms till två års fängelse för styckning.
Tingsrätten tycker att straffet är för lågt och får medhåll av socialdemokraten Anders Ygeman.
Kvinnan försvann från sin bostad våren 2017 och senare hittades delar av hennes kropp i bakluckan på en bil. Den 55-årige maken döms av Solna tingsrätt för att ha styckat kvinnan, men frias från misstanken om att uppsåtligen ha dödat henne, eftersom det inte har gått att kartlägga hur kvinnan dog.
Mannen har påstått att kvinnan föll mot ett bord och slog ihjäl sig. Enligt Rättsmedicinalverket är det inte omöjligt att det var så hon dog och tingsrätten finner det därför inte ställt utom rimligt tvivel att mannen uppsåtligen dödade henne.
"Osmaklig och skändlig"
Tingsrätten tycker dock att det är klarlagt att mannen styckade kvinnan i garaget och bedömer hanteringen av kroppen som "mycket osmaklig och skändlig". Mannen döms till två års fängelse för brott mot griftefriden, vilket motsvarar maxstraffet för brottet.
Men tingsrätten tycker att straffet är för lågt.
"Straffvärdet är så högt att straffskalan för denna typ av agerande inte framstår som rimlig, då straffet är begränsat till två års fängelse", står det i domen enligt Expressen.
Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, anser att det behövs en lagskärpning för att komma åt liknande fall. Han vill att ett nytt brott införs, synnerligen grov griftefridskränkning, som ska ha en straffsats som närmar sig mord, vars lägsta straff är tio års fängelse.
"Riskerar att löna sig"
– När domstolen inte har kunnat bevisa mord på grund av att en person styckat eller bränt en död person då blir den nuvarande lagstiftningen utformad på ett sådant sätt att det riskerar att löna sig att stycka en kropp, säger Ygeman till TT.
– Det är en orimlig konsekvens av dagens lagstiftning och den måste förändras.
Två års fängelsestraff är för lågt vilket gör att brottet även blir för snabbt preskriberat, enligt Ygeman.
Men Sofie Rudh, pressekreterare hos inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), säger till TT att frågan inte har diskuterats i regeringen.
– Det är inte en fråga som bereds och det är inget som är aktuellt i departementet just nu, säger hon.
TT