Utländska stöldligor bakom fler inbrott

Publicerad 2018-01-19

Brott. Antalet inbrott ökade förra året. Värst drabbade är kommuner i Stockholmsregionen där närheten till färjor gör bostäder till tacksamma mål för utländska ligor. Även i Bergslagen blev inbrotten fler och nu tillsätts en utredning som kan innebär att stöldligor kan möta hårdare straff och att fler kan komma att utvisas.

Under 2017 ökade antalet anmälda inbrott med drygt två procent jämfört med året dessförinnan. Välmående kommuner i Storstockholm är värst drabbade. I regionen ökade inbrotten med 24 procent mellan 2016 och 2017.

Det stora antalet inbrott förklaras med att tjuvarna gärna väljer tättbebyggda områden och närheten till goda förbindelser med utlandet. Till Stockholm kommer internationella ligor med färjor österifrån, enligt Göran Landvall, kommissarie vid polisens Nationella operativa avdelning.

Ska utredas

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) uppger att regeringen nu tillsätter en utredning i frågan. Detta för att se över om det går att kriminalisera även försök och förberedelse till häleri av normalgraden, något som skulle träffa den som tar hand om stöldgodset.

– Utredaren ska även lämna förslag på bland annat ett nytt brott som tar sikte på systematiska stölder och ett förslag som innebär att stöld som sker efter inbrott i en bostad ska få en särskild brottsrubricering, med ett minimistraff på fängelse i ett år, säger han.

Det kan också, enligt ministern, leda till att utvisning blir aktuell i fler fall än i dag.

Dyster statistik

Även i Bergslagen ökade inbrotten förra året, anmälningarna gick upp med 7,5 procent, och precis som i Stockholm förklaras Bergslagens dystra statistik med regionens geografiska läge.

– Vi fokuserar först och främst på att klara upp de här brotten, men inte ens det har vi lyckats så bra med. Vi ligger mellan Oslo och Stockholm och vi har många vägar som går igenom. Det är lätt att ta sig hit och sedan försvinner man snabbt igen, säger Leif Andersson, polis i region Bergslagen.

Väl planerade

Enligt Leif Andersson är inbrotten i allt högre grad väl planerade. Tjuvarna kartlägger sina mål noggrant och går in i bostäder där de vet att det finns värdefulla föremål att hämta.

– Man tar guld, pengar och teknikutrustning som är lätt att sälja. Vi ser exempel att man står utanför teknikvaruhus och kollar vad folk köper innan man slår till.

Att tala om en trend är vanskligt, säger Leif Andersson. Antalet inbrott brukar variera över tid. Jämför man förra årets siffror med de för 2015 har inbrotten i hela riket i stället minskat något.

Exempel på framgångsrik bekämpning av inbrott går att hämta i Skåne där antalet anmälda brott har minskat de senaste två åren.

– Det finns flera olika faktorer som bidrar till det här. Lokalt har vi haft informationsträffar och grannsamverkan och det får en viss effekt. Men man ska också vara ödmjuk för att det går i cykler och kan svänga snabbt. Det är inte bara polisens arbete som påverkar. Vi har en utökad gränskontroll och det har en stor effekt, säger Fredrik Bratt vid polisens region Syd.

TT

Följ ämnen i artikeln