Granen står så grön och grann - redan nu
Publicerad 2017-12-13
Traditioner. Klär du granen kvällen före julafton eller redan i slutet av november? Allt fler tar in och klär granen flera veckor före jul - men det är oklart varför.
– Ökad konsumtion är del av förklaringen, säger etnologen Jonas Engman.
Med glitter, ljus och stjärnan i topp har granen en stark symbolkraft. Att klä granen är som ett startskott för julen enligt Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.
– Det verkar som att vi fyller december mer och mer med julgrejer. Det är inte så att vi tidigarelägger julfirandet men granen har flyttat in nästan en månad före julafton nuförtiden, säger Engman.
Julgranens intåg i de svenska hemmen hänger ihop med ökat välstånd och konsumtion. Den första dokumenterade julgranen i Sverige fanns på 1700-talet då den blev tradition för den ytterst lilla klicken adelspersoner i landet.
Konsumerar mer
På 1800-talet fanns en bondeklass som hade det lite bättre ställt - som högg en gran och tog in. Från början av 1900-talet gick allt fler från fruktansvärd fattigdom till att successivt få det bättre ställt och kunna ägna sig åt sådana saker som att ta in en julgran och pryda till jul.
– Det stora klivet framåt för julfirande och konsumtion är under efterkrigstiden och det hänger ihop med ökad välfärd och vi konsumerar granar och allt möjligt. Det slutar ju inte utan vi konsumerar allt mer, säger Jonas Engman.
Mota bort ondska
I bondesamhället och tidigare under 1900-talet fanns det traditioner att julgranen skulle kläs dagen före dopparedagen, framförallt i södra Sverige.
Men ökad konsumtion ger inte hela bilden av varför granen släpps in i värmen allt tidigare. Jonas Engman säger att det förmodligen finns fler orsaker till att vi vill ha julgranen tidigare, men det är för tidigt att svara på vad som ligger bakom de förändrade traditionerna.
– Ritualer och högtider handlar också om värderingar på olika sätt. Gran och enris har använts för att mota bort ondska, det finns en laddning i granen som jag inte vet hur det spelar in, säger Jonas Engman.
TT