Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Många tjuvfiskar ål - få åker fast

Publicerad 2017-07-31

Brott. Sommarens specialsatsning mot tjuvfiske av ål har hittills resulterat i mer än hundra beslagtagna ryssjor.

Men de som ägnar sig åt olagligt fiske åker i stort sett aldrig fast.

– Det är inga som tas på bar gärning, men vi har fått bort de här redskapen så att ålen kan passera, säger Martin Bjerner, sektionschef för Havs- och vattenmyndighetens landningskontroll.

Havs- och vattenmyndigheten har i sommar stationerat en kontrollbåt i Blekinge, eftersom mycket tyder på att tjuvfisket av den rödlistade ålen är mest utbrett där. På tre månader har 104 ryssjor hittats, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. Men Kustbevakningens beslag visar att illegalt ålfiske också förekommer i andra län. Hittills i år har Kustbevakningen beslagtagit 114 ålfångstredskap, varav 45 i Blekinge.

Ekonomiska incitament

– En del fiskar väl på grund av tradition - man har gjort det i jättemånga år och tycker att det är gott med egenfångad rökt ål. Men vad vi har hört är det ett väldigt bra pris på ål, så det kan finnas ekonomiska incitament också, säger Björn Stührenberg, en av dem som deltar i jakten på illegala ålryssjor.

Att avgöra om en ryssja är illegal är okomplicerat - ett första villkor är att namn och telefonnummer på ryssjans ägare ska finnas på en intilliggande boj. Ryssjor kan användas för att fånga annan fisk än ål, men i så fall måste det i varje ände finnas en så kallad flyktöppning så att ålar kan ta sig ur dem.

– Vi har inte hittat någon ryssja med flyktöppningar ännu, säger Björn Stührenberg.

Akut hotad

Ålen är rödlistad i Sverige, vilket betyder att den anses vara akut hotad. Sedan 2007 är fritidsfiske av ål förbjudet i Sverige med undantag för vissa sötvatten. De cirka 150 yrkesfiskare som har licens får årligen fånga maximalt åtta ton per person.

Martin Berner är inte övertygad om att insatserna mot tjuvfisket kommer att räcka.

– Jag tänker att det väl alltid kommer att finnas folk som inte följer regelverket. Men jag tror att våra insatser kan göra så att förståelsen hos allmänheten ökar.

TT