Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Slakten för julskinkan i full gång

Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2017-08-01

Lantbruk. Trots att sommarvädret inte riktigt velat infinna sig känns nog tanken på julfirandet rätt långt bort för de flesta.

Men ute i landets slakterier är man redan i full gång med förberedelserna för att alla som vill ska få en julskinka på bordet.

Enligt statistik från organisationen Svenskt kött äter den genomsnittlige svensken omkring ett kilo julskinka varje år. För att tillgodose det stora behovet har slaktandet av grisarna redan dragit igång.

– Tillgången på svenskt griskött är jämt fördelat över året, vilket innebär att vi måste frysa in svensk skinkråvara under året för att alla som önskar svensk julskinka ska kunna få det till julen, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på Scan.

I Sverige finns ingen lag på att köttproducenten måste ange på förpackningen om delar av julskinkan varit fryst. Hur länge den frysta skinkan håller sin kvalitet varierar bland annat beroende på kylteknik och förpackning.

– Köttet håller sig utan problem i minst sex månader. När det sedan tinas upp görs det väldigt långsamt under kontrollerade former, vilket man inte klarar av hemma på köksbänken, säger ekogrisbonden Carina Andersson på Högsta Gård.

Sara Hoff på Scan säger att svenskarnas konsumtion julskinka varit ganska stabil genom åren, men att man i dag i större utsträckning jämfört med tidigare vill ha färdiglagad och färdigskivad skinka.

– Skivad julskinka är även vanligare till advent, då man gärna bjuder på glöggfest med mera. Trenden att koka julskinka själv varierar, ena året är det vanligare än andra.

TT

Följ ämnen i artikeln