Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

OS-prylar lockar världseliten

Publicerad 2016-05-14

OS är inte bara tävlingar och triumfer - det är också prylar. Och nu flockas samlarna till mässa i Göteborg.

– Att äga en minnesstatyett från 1912 som skänktes av den ryska tsaren, det vore det samma som att äga en Rembrandt, säger Bernth Alhström, en av Sveriges främsta samlare.

Ett Mecka för samlare av olympiska prylar - så kan man bäst beskriva den 22:a olympiska samlarmässan som pågår under helgen på Idrottsmuseet i Göteborg.

Och det är många som samlar. På allt möjligt. Pins, facklor, medaljer, vykort och frimärken.

– Allt som har de olympiska ringarna på sig kan man samla, säger polacken Roman Babut, ordförande i AICO, den internationella samlarorganisationen för olympiska minnessaker. Han är själv en inbiten samlare av olympiska frimärken.

På mässan finns utställare från 21 länder och man väntar flera tusen besökare under helgen. Besökare som säljer, köper och byter allt från Kalle Anka-tidningar till autentiska OS-medaljer och OS-facklor. Ju äldre och mer ovanliga, desto dyrare. En fackla från OS i Helsingfors 1952 såldes nyligen för motsvarande 4,3 miljoner kronor.

Det här är första gången mässan arrangeras i Sverige.

– Vi såg chansen att få hit mässan och världseliten av samlare, säger Lars Rifve, ordförande i arrangörskommittén. Idrottsmuseet på Kviberg har sedan en tid status som olympiskt museum. Det här är vårt sätt att öka pulsen inför Rio-OS.