Flera handgranater detonerar varje månad
Publicerad 2018-01-08
Brott. Det var en handgranat som dödade en man vid tunnelbanestationen i Vårby gård söder om Stockholm, misstänker polisen.
Detonationer med handgranater har ökat kraftigt de senaste åren - från några per år till några varje månad.
Polisen ser en ökad hänsynslöshet i användningen av vapnen.
Under 2016 detonerade i snitt tre handgranater i månaden i Sverige, enligt forskaren Manne Gerell vid Malmö universitet, som studerar gängvåld.
– Det är fortfarande relativt ovanligt om man jämför med alla andra typer av våld, men det är en ganska dramatisk ökning som vi sett. Handgranater har förekommit under en lång tid i Sverige, men då har det varit några om året, och det har ökat till att vara några gånger i månaden i stället, säger Gerell.
En man i 60-årsåldern avled och en kvinna i 45-årsåldern skadades efter en explosion vid tunnelbanestationen Vårby gård på söndagen. Enligt uppgifter till TT passerade mannen platsen på cykel när han hittade vad polisen misstänker var en handgranat. Mannen ska ha plockat upp den, varpå den exploderat och skadade honom så svårt att han senare avled. Händelsen är rubricerad som mord alternativt dråp, men det finns ingen misstänkt.
Lättillgängängliga
Polisen har de senaste åren sett en ökning av användning av handgranater i kriminella kretsar.
– Vi gör bedömningen att det beror på att det finns en tillgång, det är relativt enkelt att komma åt handgranater och är lågt pris på dem. Det finns många konflikter mellan konkurrerande gäng och individer i kriminell miljö. Det har också blivit en typ av trend, några har börjat använda detta och andra har följt efter, säger Linda Staaf, chef vid underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen hos polisen.
Ofta ligger just kriminella konflikter bakom, men de har också använts vid attacker mot exempelvis myndigheter - som i november då en handgranat sprängdes utanför polishuset i Uppsala.
Linda Staaf har inga exakta siffror, men säger att det även tidigare hittats handgranater vid platser där det rör sig mycket människor.
– I något fall har det hittats i en park, i ett annat på en trottoar.
"Likgiltighet"
Rent generellt är dock risken liten att någon utomstående skadas av den här typen av vapenanvändning, säger Linda Staaf. Men hon slås av den allt större likgiltighet som gärningsmännen visar.
– Den här likgiltigheten och hänsynslösheten att andra drabbas, och även att man själv drabbas, den bedömer jag högre i dag, säger hon.
Polisen i region Stockholm inledde förra året en insats kallad Max, som syftar till att minska antalet skjutvapen och få bort handgranaterna helt.
"Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns en risk för allmänheten att skadas. I går avled en man när han plockade upp vad vi i nuläget antar är en handgranat. Det kan vi aldrig acceptera", säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm, i ett pressmeddelande.
TT