Kritik mot ny Interpol-chef
Uppdaterad 2018-10-05 | Publicerad 2016-11-12
Brott. Amnesty International riktar skarp kritik mot att kinesen Meng Hongwei valts till ny chef för Interpol. Amnesty befarar att polisorganisationen blir ett verktyg för att jaga dissidenter världen över.
Kinas biträdande minister för allmän säkerhet, Meng Hongwei, valdes härom dagen till ny chef för den internationella polisorganisationen Interpol. Meng har tidigare även varit näst högsta chef för den paramilitära polisstyrka som Kina ofta sätter in vid regionala oroligheter, som i Tibet eller vid gränsen mot Nordkorea, skriver The Guardian.
Människorättsorganisationen Amnesty International är kritisk.
Kidnappad svensk
– Den här är mycket oroande. Inte minst på grund av Kinas agerande i en rad fall som går helt emot det mandat Interpol har. Exempelvis i fallet med den svenske förläggaren Gui Minhai som, av allt att döma, har kidnappats av den kinesiska regimen. Det här gör att vi måste extra vaksamma och granska alla efterlysningar från Kina via Interpol extra noga, säger Ami Hedenborg, talesperson för svenska Amnesty International, till TT.
Sedan Kinas president Xi Jinping kom till makten 2012 har han slagit ner hårt på korruptionen i landet. Över en miljon lokala myndighetspersoner och makthavare har bestraffats, men kritiker hävdar att presidenten även använder sin makt för att tillintetgöra politiska motståndare.
Använder Interpol
Interpol har inte mandat att gripa personer i andra länder, men organisationen utfärdar "notiser" om internationellt efterlysta personer, vilket Kina har gjort för 100 personer som har flytt utomlands.
En tredjedel av dessa uppges ha återförts till Kina, men samarbetet med många länder, framför allt i väst, går trögt på grund av landets rykte avseende mänskliga rättigheter. Utlämningsavtal saknas med ett flertal länder, däribland Sverige, USA och Kanada.
"Detta är extraordinärt oroande givet Kinas långa tradition av att försöka använda Interpol för att arrestera dissidenter och flyktingar utomlands" konstaterar Nicholas Bequelin, talesperson för Amnesty International i Sydostasien, på Twitter.
TT