Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Utsatta kvinnor: Hör vårt rop

Publicerad 2017-12-10

Metoo. Nu publiceras metoo-uppropet från kvinnor i drogberoende, kriminalitet och prostitution.

TT har tidigare rapporterat om vittnesmålen som berättar om grovt våld, gruppvåldtäkter och förnedring.

Kvinnorna bakom uppropet kräver att det leder till förändring.

– Vi kan inte bara sitta här och prata om problemen. Jag tror inte att det är möjligt att mobilisera en sådan här grupp speciellt många gånger till. Utan någonting måste hända nu, säger Jo Rantatalo, en av personerna bakom gruppen.

"Vi är dom som ni kallat horsehäxor, tjackhoror och fyllekärringar. Vi är dom som ni män tagit er rätten att göra vad ni vill med. Vi är dom som får skylla oss själva när vi blivit våldtagna och misshandlade."

Så inleds metoo-uppropet från gruppen #utanskyddsnät, som ger röst åt några av de grupper av kvinnor som utsätts för det grövsta sexuella våldet.

Totalt har ett 70-tal berättelser om övergrepp samlats ihop, både från kvinnor som lyckats bryta sig loss och från kvinnor som befinner sig i pågående missbruk och kriminalitet. Ett antal berättelser kommer direkt från kvinnor på anstalter.

Chans bli trodda

Metoo öppnade en dörr även för samhällets mest utsatta, anser Jo Rantatalo.

– Steget för en kvinna som missbrukar eller sitter frihetsberövad är så mycket längre än för någon som jobbar på Dramaten. Men plötsligt blev det möjligt även för oss att göra våra röster hörda, och också en chans att bli trodda, säger hon.

Vittnesmålen kommer att publiceras på en hemsida, och förhoppningen är att uppropet ska leda till verklig förändring.

Ett konkret krav är avgiftningskliniker för enbart kvinnor.

– Det är helt orimligt att jag ska komma direkt in från gatan, när jag kanske precis blivit våldtagen av en torsk, knarklangare eller hallick, och så ska jag gå och sätta mig på en avgiftning, förödmjukad och rädd, tillsammans med en massa snubbar, säger Jo Rantatalo.

– Det är så många som inte söker hjälp för de vet att de hamnar bara på ännu en otrygg plats.

Vändas i uppgivenhet

Fler kvinnojourer som tar emot våldsutsatta kvinnor i aktivt missbruk är ett annat krav.

– I dag finns det såvitt jag vet en sådan jour i hela Sverige, säger Jo Rantatalo.

På måndag ska företrädarna bakom #utanskyddsnät träffa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). I uppropet varnas för att kampandan lätt kan vändas till ännu mer uppgivenhet, skam och tystnad om ropet på hjälp inte tas tillvara.

– Vi vill veta när något ska hända. Mina medsystrar dör. Och att leva i den här smutsen som många gör... Vi behöver bättre insatser nu direkt, säger Jo Rantatalo.

Hela uppropet finns på utanskyddsnat.nu.

TT

Följ ämnen i artikeln