Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Alliansen ger livstecken i skolan

Publicerad 2017-01-17

Politik. I det första Alliansutspelet på länge föreslår de fyra borgerliga partiledarna förlängd skolplikt för nyanlända. De vill också satsa på 1 500 nya förstelärartjänster, med 10 000 kronor högre månadslön, i utsatta områden.

– Vi var i Husby för ett drygt halvt år sedan och presenterade reformer inom brottsbekämpning och i dag är det skolan, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf på en pressträff på Internationella Engelska skolan i Uppsala, tillsammans med Moderatledaren Anna Kinberg Batra, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor samt Liberalernas Jan Björklund.

Lööf säger att förslagen är en första del av det manifest som Alliansen ska lägga fram inför valet 2018.

Trivs ihop

– Vi trivs ihop och vill forma nästa regering, säger Moderatledaren.

Flera av de förslag de lägger fram har bättre integration som syfte och har presenterats tidigare, gemensamt eller av något av partierna. Det gäller till exempel det om att alla elever ska vara tvungna att välja skola, ett så kallat aktivt skolval. Regeringens skolkommission är också inne på det.

Alliansledarna vill se till så att alla föräldrar och elever väljer skola, det ska inte bara vara förunnat de som känner till att möjligheten finns och har engagerade och etablerade föräldrar.

– Vi vet att det finns stora grupper som knappt vet om att man har rätt att välja skola, oavsett inkomst och föräldrar, i Sverige, det måste man se till att det görs. Kommunerna ska tala om det, säger Kinberg Batra.

KD: Pressa på

KD:s Ebba Busch Thor anser att det är viktigt att pressa på för att val görs.

– Det kan bryta segregationen, säger hon.

Jan Björklund svarar "både och" på frågan om det fria skolvalet har ökat segregationen.

– När föräldrar till elever som bor i ett invandrartätt område söker andra skolor än de som ligger i området ökar ju integrationen. Men vi skulle vilja att fler föräldrar utnyttjar det, säger han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger att flera av förslagen är intressanta. Men han ser utspelen mer som ett sätt att blanda bort korten i ett läge där klyftorna i skolan har ökat.

– Jag tittar gärna på längre skolplikt för nyanlända, för jag har tillsatt en utredning med just den typen av direktiv. Men det viktigaste nu är att satsa på de skolor och elever som har det tuffast, säger Fridolin.

TT

Följ ämnen i artikeln