Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Riskabel M-strategi får kritik

Publicerad 2016-05-19

Politik. Det finns en växande frustration inom Moderaterna över att partiet och Alliansen inte agerar mer kraftfullt i riksdagen.

På fredag träffas drygt 1 700 moderater i Malmö för sitt årliga Sverigemöte.

Trots att decemberöverenskommelsen - som skulle garantera att största blocket regerar - har avvecklats, gäller i praktiken samma logik. Alliansen utmanar inte den rödgröna regeringen med en gemensam budget utan nöjer sig med tillkännagivanden och KU-anmälningar.

Nu är i stället tid för egen politikutveckling, medan Stefan Löfven kan fortsätta styra landet, trots avsaknaden av egen majoritet i riksdagen. Samtidigt konstaterar de borgerliga partierna närmast dagligen att Sverige är på väg åt fel håll. Denna dissonans väcker frustration inom Moderaterna.

Nytt läge

– Många reagerar på att Alliansen inte ens försöker. Det kommer inte att bli lättare att lösa utanförskapet 2018. Förr när sossarna vann val, knöt man näven i fickan för man visste att de egna förslagen inte gick igenom. Men nu är ett nytt läge där Stefan Löfven inte har egen majoritet, säger MUF:s ordförande Rasmus Törnblom till TT.

Det är en sak att Alliansen inte vill lägga en gemensam budget. Men varför inte gemensamma förslag i de frågor där de själva tycker att Sverige går åt fel håll, såsom bostadskrisen, utanförskapet och arbetsmarknaden?

– Som det är nu så guppar vi runt på havet utan någon riktning, och då måste man börja lägga politiska förslag och se om de har stöd i riksdagen, säger Christian Gustavsson, partistyrelseledamot och ordförande för Moderaterna i Östergötland.

Riskabel strategi

Statsvetaren Tommy Möller framhåller att Allianspartiernas agerande är både svårbegripligt och unikt i ett historiskt perspektiv.

– Å ena sidan högt tonläge om att regeringens politik skadar Sverige, å andra sidan avstå från att stoppa denna skadliga politik även fast det finns möjligheter att göra det, säger han till TT.

Förklaringarna är flera, tror han. Dels är man inte beredd att ta över regeringsansvaret och ta konsekvenserna av att regeringens politik på viktiga områden fälls i riksdagen.

– Dels handlar det av allt att döma om en strategi som går ut på att till varje pris diskreditera de båda regeringspartiernas trovärdighet vad gäller regeringsduglighet. Det är dock en riskabel strategi, som kan slå tillbaka och uppfattas som oansvarig och övertaktisk, säger Tommy Möller.

TT

Följ ämnen i artikeln