Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Experten: Vänta inte till tolvslaget

Publicerad 2014-12-31

När raketerna smattrar korkar vi upp champagnen. Fel, anser dryckesexperten Anders Öhman, som tipsar om att servera bubblet redan när gästerna anländer.

– Jag brukar rekommendera att om man ska dricka champagne ska man gärna starta med den eller ha den till maten. Ska man ha något bubbel till tolvslaget kan man ta något enklare. Så dags känner man inte någon större skillnad, säger Öhman som driver en mat- och dryckesblogg.

TT- Är champagne alltid bättre än andra mousserande viner?

– Nej, inte alltid. Ofta är den bättre, men om man jämför en billigare champagne med mousserande viner från andra ställen kan man ofta hitta bättre alternativ från andra ställen.

Bäst med vitvinsglas

De smala champagneglasen börjar på nytt ersättas av vidare så kallade couper. "Ett otyg", anser experten som förespråkar att drycken avnjuts ut vanliga vitvinsglas som ger doften rättvisa. Plastglas ger han däremot inte mycket för.

– Det är ännu en anledning till att inte spara champagnen till tolvslaget.

Vid nyår försöker sig många på att imponera på gästerna genom att sabrera, det vill säga slå av flaskans hals med hjälp av en sabel eller annat föremål. Tilltaget är dock inte riskfritt, då flaskan kan explodera och resultera i att glassplitter flyger i ögonen både på både den som sabrerar och på åskådarna. Risken för glassplitter i själva vinet är dock obefintlig, då sex atmosfärers tryck inuti flaskan gör att allting flyger iväg, säger Öhman.

Hemligheten är att vrida

För den som nöjer sig med att öppna flaskan på konventionellt vis gäller det att se till att den är välkyld och inte omskakad.

– Först tar man bort folien, lossar på grimman och håller om grimma och kork med ena handen. Sen så håller man med andra handen om botten på flaskan. Sen så vrider man på flaskan för då får man en bättre kraft. När man vrider känner man hur trycket i flaskan hjälper till att pressa upp korken.