Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Snabbare strokevård med hjälm

Publicerad 2014-06-16

Göteborg. En hjälm som sänder ut mikrovågor kan ge strokepatienter en tidigare diagnos - vilket ökar möjligheten att motverka hjärnskador. Det visar nya svenska forskningsresultat.

I höst ska tekniken testas i ambulanser.

Varje år drabbas drygt 30 000 människor i Sverige av stroke, ett tillstånd där hjärnan skadas av syrebrist. Vid ett akut fall kan miljontals hjärnceller dö i minuten.

– Vi får inte sätta in behandling förrän vi vet om det handlar om en propp eller blödning i hjärnan, så att kunna ställa diagnos tidigt är avgörande, säger Mikael Elam, professor och överläkare i klinisk neurofysiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I dag diagnosticeras patienten först vid ankomst till sjukhus vilket kan vara en kamp mot klockan beroende på var i landet patienten bor. Det är här som mikrovågs-hjälmen Strokefinder kommer in.

Hjälmen, som utvecklats av forskare vid Chalmers och Sahlgrenska, placeras på patientens huvud där den med hjälp av mikrovågor undersöker hjärnvävnaden. Mätdatan bearbetas sedan av avancerade algoritmer. Resultaten av de första patientstudierna som nu publicerats visar att tekniken snabbt och med stor säkerhet kan skilja propp från blödning.

– Instrumentet lämpar sig väl för akut strokediagnostik och vårt mål är använda det för att kunna ställa diagnos och inleda behandling redan i ambulans. Vi tjänar på varje minut som vi kan tidigarelägga behandling, i form av mindre kvarstående symptom eller en större andel som blir helt friska, säger Elam.

I höst ska en mobil mikrovågs-hjälm testas på patienter i ambulans. Men innan tekniken kan användas rutinmässigt i sjukvården behövs mer omfattande studier, enligt Elam.

På sikt finns dock fler användningsområden, forskarna har redan planer för en ny version där utrustningen förändrat utseende.

– Då är det inte längre en hjälm utan en kudde under patientens nacke och så fälls ett visir ned över pannan - ett system som kan följa patientens tillstånd och effekter av behandling. Men där är vi inte riktigt än, säger Elam.

TT