Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Tjernobyl - problem för rennäringen

Uppdaterad 2016-04-22 | Publicerad 2016-04-21

Miljö. Svensk rennäring kommer under lång tid att påverkas av Tjernobylkatastrofen - trots att 30 år gått sedan kärnkraftsolyckan.

För en normalkonsument finns däremot ingen oro för hälsoeffekter.

Den 26 april 1986 inträffade reaktorolyckan i Tjernobyl, norr om Kiev. Även Sverige kom i högsta grad att påverkas i form av nedfall av radioaktivt jod och cesium genom regnet. Värst drabbades södra och mellersta Norrland med högst uppmätta nivåer runt om Gävle.

Bland de som drabbades svårast var dock samer och rennäringen, några som kommer att fortsätta påverkas.

Låga halter

– Det är låga halter i slaktade renar men det kommer inte av sig självt utan samerna får jobba stenhårt med detta. De kommer förmodligen få hålla på ganska länge med sådana här specialarrangemang som speciell utfodring av renar, ändrade slakttider och att aktivt flytta renar från kontaminerade områden, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten till TT.

Undersökningar visar att de uppmätta cesiumhalterna har planat ut och de senaste två åren har endast två renar av drygt 50 000 klassats som otjänlighetsförklarade. Men trots det handlar det om en lång tidsperiod av preventivt arbete.

– Det är sannolikt många år som man tvingas vidta åtgärder för att hålla nere halterna på nedköp, säger Pål Andersson.

Ingen anledning till oro

För den konsument som däremot väljer att då och då plocka svamp och bär i skogen eller jägaren som jagar älg, finns det ingen anledning till oro. Livsmedelsverkets rekommendation är bland annat att inte äta mat med högra halter än 1 500 becquerel per kilo mer än någon gång i veckan, något som är högst osannolikt att det ska ske.

– För en normalkonsument ska man ha ett väldigt avvikande beteende för att utsättas för några risker. Plockar man bär och svamp och bor i de här nedfallsområdena så är det ändå ingen risk, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

TT

Följ ämnen i artikeln