Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

KU vill skärpa närvaroplikten

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-06-21

Politik. En ny utredning ska skärpa närvaroreglerna för tidigare statsråd vid konstitutionsutskottets (KU) utfrågningar. Grunden till utredningen är Maud Olofssons (C) omdebatterade vägran att dyka upp förra året.

Även statsråd som har lämnat regeringen ska infinna sig när KU kallar. Det väntas den nya utredningen slå fast, enligt Ekot i Sveriges Radio.

– Praxis tidigare har varit att statsråd, både sittande statsråd och före detta statsråd som kallas till utfrågning, infinner sig. Det är ju på något sätt en förutsättning för att den konstitutionella kontroll som KU gör ska fungera, säger Peder Nielsen, kanslichef vid KU, till TT och fortsätter:

– Det är ju statsråd som granskas, både sittande och före detta. Det förutsätter att det ska fungera och att de kommer när KU kallar. När det inte skedde fick KU fatta ett beslut om att se över hur vad som gäller och vad som kan krävas framöver.

Undvika upprepning

Bakgrunden till utredningen, som ska vara klar i september, är att den tidigare näringsministern Maud Olofsson (C) förra våren vägrade att komma till KU för att svara på frågor om Vattenfalls omdiskuterade köp av energibolaget Nuon.

– Vi ska se vad som krävs framöver för att undvika en sådan situation på nytt, säger Peder Nielsen.

En majoritet i konstitutionsutskottet vill nu ha ett förtydligande och att statsministern kommer överens med statsråden om att de ska medverka vid utfrågningar, även efter att de har lämnat regeringen.

Skärper upp

Partierna har övervägt att föreslå en lagstiftning för att tvinga statsråd att infinna sig, men det avvisas av alla utom Sverigedemokraterna. Med utredningen hoppas man få till en ordning som fortfarande vilar på praxis, men som skärper upp närvaron ytterligare. Det finns egentligen ingen närvaroplikt i KU, varken för sittande eller före detta statsråd. Men att sittande statsråd infinner sig vilar på "fast konstitutionell praxis".

– Att sittande statsråd inte skulle komma är otänkbart. Det tycker alla är en självklarhet, säger Peder Nielsen.

TT