Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Höstdagjämning med ovanligt lite höst

Uppdaterad 2018-09-23 | Publicerad 2016-09-22

Årstider. Själva hösten har det kämpigt att ta kommandot över landet i år.

Men höstdagjämningen är i alla fall här och från och med nu blir natten längre än dagen.

– Det innebär att solen står i zenit över ekvatorn och att dag och natt blir lika långa på hela jordklotet. Det är mittpunkten mellan vinter- och sommarsolstånd, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Enligt kalendern är det höstdagjämning på torsdagen, då dag och natt alltså är lika långa. Men höstdagjämningen är egentligen bara ett ögonblick, nämligen klockan 16.21 svensk tid. Då är hösten kommen på norra halvklotet, ur en rent astronomisk synvinkel.

Men meteorologiskt gäller andra bullar och hösten brukar krypa ner över landet gradvis, från norr till söder. Här räknas det som att hösten kommit till ett område där medeltemperaturen legat under tio grader fem dygn i följd - och det gäller bara i en mindre del i Sverige.

– Norra Norrlands inland och Tornedalen har höst, och ju närmare fjällkedjan du kommer desto längre söderut har den kommit. Det allra sydligaste just nu är nog Idre fjäll. Hösten har hunnit lite mindre söderut än vad den brukar så här års, säger Eriksson.

TT

Följ ämnen i artikeln