Fetma dämpar svensk medellivslängd
Publicerad 2017-02-22
Hälsa. Den förväntade medellivslängden väntas öka kraftigt i välbärgade länder till år 2030. Men i Sverige blir ökningen inte så stor.
– Vi har tappat den tätposition vi hade en gång i tiden. Matvanorna är en jättestark faktor, säger professor Mai-Lis Hellenius.
I Sydkorea spås den förväntade medellivslängden för kvinnor öka med hela 6,6 år mellan 2010 och 2030. I Sverige är motsvarande siffra 2,5 år. Det framgår av en ny studie med 35 länder som publiceras i tidskriften The Lancet.
Sydkorea väntas också bli det första land där kvinnors förväntade medellivslängd överstiger 90 år, en nivå som länge ansågs vara omöjlig att nå.
Forskarna kartlägger inte orsakerna till att medellivslängden väntas öka olika mycket i olika länder. Men enligt forskaren Ailiana Santosa vid Umeå universitetfinns det flera orsaker till att ökningen är blygsam i Sverige
Osunda matvanor
– Medellivslängden är redan relativt hög i Sverige. Sverige har fri sjukvård och många är icke-rökare, exempelvis, men det finns också faktorer som verkar i motsatt riktning, som förekomsten av fetma och högt blodtryck, säger Ailiana Santosa, som forskar om åldrande, till TT.
Nästan varannan svensk är i dag överviktig och enligt Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet, äter svenskarna sämst i Norden.
– Trots att kunskapen om mat och hälsa ökat så enormt det senaste decenniet har vi i vissa avseenden en backlash, till exempel äter vi mer rött kött och mer animaliska feta produkter. Det är långt kvar till målet, säger Mai-Lis Hellenius.
Hon framhåller också att hälsoklyftorna i Sverige ökar.
– Även om det finns en stor andel som blir friskare så påverkas ju medellivslängden av att det finns några som inte blir det utan till och med är sjukare nu än för 20 år sedan. Vi ser bland annat ett ökat insjuknande av stroke hos både män och kvinnor mellan 35 och 40 år, framför allt hos dem med kort utbildning, säger Mai-Lis Hellenius.
Friska eller sjuka år?
Att Sydkorea toppar listan överraskar henne inte.
– De har haft en bra ekonomisk utveckling samtidigt som deras traditionella matvanor är bättre än de traditionella nordeuropeiska. Men saker och ting kan förändras snabbt. Se på vad som händer i Kina där nu övervikt, bukfetma, hjärtinfarkt, stroke och högt blodtryck ökar snabbare än vad det en gång i tiden gjorde i Norden, säger hon.
Även om ökad medellivslängd generellt ses som ett framsteg varnar forskarna samtidigt för att en äldre befolkning kan innebära stora utmaningar för sjukvårdssystemen.
– Medellivslängden kommer av allt att döma att öka, men kommer vi att vara friska eller kommer dessa år att präglas av sjukdom? Det vet vi ännu inte, säger Ailiana Santosa.
TT