Svenskkurder: Självständighet kan inte vänta

Publicerad 2017-09-23

Irak. Allt fler hinder har tornat upp sig inför folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan. Men bland många svenskkurder är övertygelsen stark - det är nu eller aldrig.

– Vi har förlorat hela historien, men nu är det dags att vinna, även om de så kommer att kriga mot oss, säger svenskkurden Serdar Budak till TT.

Folkomröstningen är planerad till den 25 september. I måndags beordrade dock den irakiska högsta domstolen att den ska ställas in. Det är tveksamt om den självstyrande kurdiska regionen (KRG) kommer att backa.

– För oss är det viktigt att det finns ett tydligt alternativ till folkomröstningen, med garantier. Ännu har ingen part presenterat ett sådant alternativ. Men skulle det göras är vi beredda att diskutera, säger Shorsh Kadir Rahem, KRG:s representant i Sverige.

TT: Vad händer om folkomröstningen genomförs och det blir ett ja?

– Vill folket ha självständighet så kommer vi att jobba för det. Vårt mål och ambition är att sätta oss ner med den irakiska regeringen och på allvar diskutera framtiden och komma till en fredlig överenskommelse.

"Måste sätta i gång"

Det bor uppskattningsvis omkring 100 000 kurder i Sverige, och av dem är omkring en fjärdedel röstberättigade i folkomröstningen, enligt Shorsh Kadir Rahem. Diasporan kommer att rösta via nätet den 23 september.

Jihan Barakat, från Karlskrona, tvekar inte över hur hon ska rösta.

– Vi har kämpat så länge för ett självständigt Kurdistan. Det går inte att vänta längre, vi måste sätta i gång nu, säger hon.

Även Ronak Mawlod - som kom till Sverige i början av 90-talet, för att undkomma Saddam Husseins förtryck - tror på självständigheten, trots oroligheterna i regionen och Bagdads liksom grannländernas motvilja.

– Vissa säger att det är fel tidpunkt. Men det har man alltid sagt.

Oro för konsekvenser

Berfin Mert, från Stockholm, är också hoppfull - även om hon befarar Bagdads reaktion på en självständighetsdeklaration.

– Det vore naivt att säga att man inte vore orolig för det. Och det är väl det som varit anledningen till att ett Kurdistan ännu inte har skapats, att vi mött så mycket motstånd. Men det är inget som ska hindra oss, säger hon.

Totalt har omkring 5,5 miljoner människor rätt att rösta i folkomröstningen, som inte bara hålls i irakiska Kurdistans självstyrande provinser utan även i omstridda områden och städer som både Bagdad och Arbil gör anspråk på.

En del kurder är dock kritiska till folkomröstningen, som de ser som ett sätt för irakiska Kurdistans president Massud Barzani att dölja interna problem.

– Jag hoppas att alla kurdiska partier ska lämna meningsskiljaktigheterna åt sidan, och bara tänka på vår framtid. Det är bara Kurdistan som är viktigt nu, säger Khadija Rostami från Uppsala.

TT

Följ ämnen i artikeln