Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Kontroversiell robot bakom wikiväxt

Publicerad 2016-05-03

Internet. Svenskspråkiga Wikipedia fyller år. Den nyblivna 15-åringen är nätuppslagsverkets näst största - tack vare en kontroversiell robot som mest skrivit om växter och djur.

I maj 2001, tre månader efter lanseringen av Wikipedia, sjösattes den svenska varianten. Vid det laget fanns bara artiklar på engelska, tyska och katalanska.

– Jag tror att svenskarna var tidigt på banan därför att vi har varit ganska tidigt på hela den digitala utvecklingen, och det här är ju en del av det, säger Anna Troberg, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

Det började med en mejlväxling mellan den svenska programmeraren Linus Tolke och Wikipedias grundare, amerikanen Jimmy Wales.

– Från det så växte idén om att man även skulle ha en svenskspråkig version, säger Anna Troberg.

Skrivande robotar

Därefter har det bara gått uppåt. I juli 2014 passerade svenska Wikipedia den nederländska varianten och blev näst störst efter den engelskspråkiga.

– Den svenska språkversionen, från ingen artikel till tre miljoner artiklar förra veckan, det är ju en fantastisk utveckling, säger Anna Troberg.

Men helt okontroversiell har den svenska resan inte varit. Orsaken stavas Lsjbot.

En majoritet av de svenskspråkiga artiklarna är inte skrivna av människor utan av "robotar", det vill säga datorprogram. Flitigast av alla är Lsjbot, skapad av fysikern och lingvisten Sverker Johansson.

– Stolt är väl det ord som sammanfattar det bäst. Jag har väl dragit mitt lilla strå till stacken. Framför allt har jag väl hjälpt till att göra Wikipedia komplett inom ett antal områden. Det ser jag som väldigt viktigt för ett uppslagsverk, säger Sverker Johansson.

"Lite kontroversiellt"

Lsjbot, som tidigare skrev om växt- och djurarter och nu gått över till geografi, kan "en bra dag" skapa cirka 10 000 artiklar.

– Det är ju lite kontroversiellt, det här om man ska använda "bottar" eller inte. I vissa språkversioner tycker man att det är helt okej, i andra tycker man inte att det är lika okej, säger Anna Troberg och fortsätter:

– Jag tycker nog att det är ganska bra. De skapar de korta grundartiklarna, och det är lättare för människor att gå in och editera när det redan finns en artikel.

TT