Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Vita hjälmarna: Hinner inte fira

Publicerad 2016-09-22

Priser. Fyra pristagare, som trotsar krig och motstånd, får dela på årets Right Livelihood-pris. Men i Aleppo har den syriska frivilligkåren Vita hjälmarna inte tid att fira utnämningen.

– Vi är så glada, tack Sverige, säger Abdulrahman al-Hassan.

Right Livelihood-priset, även kallat det alternativa fredspriset, kommer precis som förra året att delas på fyra. En av pristagarna är frivilligkåren Syriens civilförsvar, mer kända som Vita hjälmarna. Organisationen, som består av omkring 3 000 volontärer, har räddat över 60 000 människor från byggnader som rasat vid bombningar under inbördeskriget.

De rebellkontrollerade delarna av staden Aleppo utsattes för nya flygattacker under natten till torsdagen. Vita hjälmarna har händerna fulla.

– Vi är så stolta, men har inte tid att fira. Vi vill tacka Sverige för priset, säger Abdulrahman al-Hassan som samordnar insatserna i Aleppo.

"Inte bara krig"

Abdulrahman al-Hassan hoppas att priset ska förändra bilden han tror att många har av Syrien.

– Alla tror att Syrien bara är en konfliktzon, att det bara är krig och människor som dödar varandra. Men det här visar världen att det finns en organisation som arbetar för fred, att det inte bara handlar om död utan att det finns människor här som bryr sig om liv, säger al-Hassan till TT över telefon från den turkiska sidan av gränsen.

Khaled Khatib, fotograf för Vita hjälmarna, instämmer.

– Det här priset betyder så mycket för oss. Att det finns människor som känner till vad vi gör och vad som faktiskt händer inne i Syrien.

Människorättsaktivisterna Mozn Hassan från Egypten och Svetlana Gannusjkina från Ryssland tilldelas priset för organisationerna de skapat i sina respektive hemländer.

– Det är väldigt hoppingivande att det finns så mycket framgångsrikt arbete även i de allra svåraste situationer. Det är just därför vi valt de här pristagarna eftersom de når sådan framgång trots det stora motståndet i sina hemländer, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Både Svetlana Gannusjkina och Mozn Hassan får ekonomiskt stöd från utlandet vilket har lett till att Gannusjkina klassas som utländsk agent, medan Hassan inte får lämna sitt hemland.

Den fjärde pristagaren är den turkiska oberoende tidningen Cumhuriyet. Dess medarbetare har tagit stora personliga risker och utsatts för både mord och fängelsestraff på grund av rapporteringen om mänskliga rättigheter, jämställdhet, sekularism och miljöfrågor.

"Otroligt mod"

Gemensamt för pristagarna är att de arbetar under extremt tuffa förhållanden, i krigets Syrien eller i Egypten där situationen blivit allt svårare för civilsamhället under de senaste åren. En liknande utveckling sker även i Turkiet och Ryssland.

– Trots det bidrar de ändå med sitt arbete och gör det med ett otroligt mod och en beundransvärd effektivitet, säger von Uexkull.

De fyra får dela på en prissumma på tre miljoner kronor.

TT

Följ ämnen i artikeln