Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

I juletid gör tjuvarna fler otrevliga besök

Publicerad 2016-12-22

Brott. Familj och vänner är inte ensamma om att göra jul- och nyårsbesök på bortaplan. Tjuvarna gör det också - men mycket ovälkomna sådana.

De härjar året runt, men vid jul- och nyårshelgen brukar anmälningarna skjuta i höjden.

När höstlöven börjar falla och mörkret sänker sig över dygnet ökar anmälningarna om bostadsinbrott i landet, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Så har det hittills sett ut i år, och så har det sett ut de senaste åren.

– Generellt är det fler som anmäler att de utsatts för inbrott under de mörka månaderna, från oktober-november ungefär, säger Johanna Olseryd, utredare på Brottsförebyggande rådet.

En närmare titt på anmälningarna om bostadsinbrott vid olika högtider 2013 visar att jul- och nyårshelgen sticker ut på ett negativt sätt. Lucia likaså. Men allra flest anmälningar upprättades i anslutning till Allhelgonahelgen.

– Det är ganska betydande skillnader i antalet anmälningar under vinterhalvåret jämfört med sommaren. I villor och radhus anmäldes i snitt omkring 1 100 inbrott per månad i villa och radhus under sommarhalvåret i fjol medan det under oktober-december anmäldes i genomsnitt 1 600 inbrott per månad. Mörkret ger utökade möjligheter för tjuvarna att verka ostört. Och innan det har kommit snö lämnar tjuvarna färre spår efter sig, säger Olseryd.

Tydligare mönster

Någon exakt dag för störst inbrottsrisk i jul- och nyårshelgen går enligt Brå inte att slå fast. Ofta upptäcks inbrott först när folk återvänder till bostaden efter några dagars frånvaro, och då kan brottsdagen vara lite oklar. Men säsongsmönstret för bostadsinbrott framträder allt tydligare sedan mitten av 2000-talet, berättar Johanna Olseryd.

– Det är lite oklart vad det beror på. Men polisen har lyft fram att en del av gärningspersonerna numera ingår i ligor som stjäl i mer organiserad form. Och kanske är det något som avspeglar sig i statistiken.

Grannar hjälper

Risken att utsättas för inbrott i en villa beskrivs som något större jämfört med i lägenhet. För tjuvens del kan det handla om att vilja slippa bli sedd.

– En trappuppgång, som ofta är upplyst året runt, är mer riskabel än en villaträdgård som kanske saknar utomhusbelysning och är insynsskyddad.

Tidsinställd belysning, grannsamverkan och bra lås är några förebyggande åtgärder som lyfts fram av försäkringsbolag och polisen för att minska risken för bostadsinbrott.

– Det får gärna se ut som att någon är hemma, till exempel genom grannar som hjälper varandra att skotta uppfarter och tömma brevlådor, säger Johanna Olseryd.

TT

Följ ämnen i artikeln