Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Dagen D för Trumps inreseförbud

Publicerad 2017-03-14

USA. Sanningens timme närmar sig för president Donald Trumps inreseförbud. Förbudet för personer från sex i huvudsak muslimska länder är tänkt att träda i kraft på torsdag men har utmanats i domstol.

I nuläget är inreseförbudet, som även inkluderar ett 120 dagar långt stopp för USA:s flyktingmottagande, föremål för stämningar i två federala domstolar; i delstaterna Hawaii och Washington. Båda har aviserat att det kommer att tas upp på onsdagen. Presidentdekretet är det andra i ordningen, det första var mer omfattande men stoppades som grundlagsvidrigt.

Hindrar svärmor

Hawaiis stämning - i vilken delstaten hävdar att dekretet skadar dess muslimska befolkning, turismen och de utländska studenterna samt bryter mot invandringslagar och lagar om religionsfrihet - har stöd från 13 andra delstater och huvudstadsområdet Washington DC. En av de medkärande är Ismail Elshikh, som är imam på Hawaii och har uppehålls- och arbetstillstånd i USA. Han gör gällande att förbudet hindrar hans syriska svärmor från att hälsa på.

Trumpregeringen har manat den federale domare som ska ta upp fallet på onsdagen att neka Hawaiis begäran om ett tillfälligt stopp för dekretet. Regeringen hävdar att argumenten om negativa effekter för turismen och universiteten är spekulativa samt att Elshikhs svärmor inte drabbats, då hon (ännu) inte nekats inresetillstånd, skriver The New York Times.

Skadar teknikjättar

I Seattle i Washington har den federale domaren James Robart, samma man som stoppade Trumps första inreseförbud, sagt att han inte tar upp fallet "före onsdag". I stämningen begär delstaten att även det andra dekretet ska omfattas av det stopp som utfärdades för det första. Washington anser att inreseförbudet strider mot USA:s grundlag och skadar delstatens invånare, universitet och företag - särskilt teknik- och nätjättar som Microsoft och Amazon som är beroende av utländsk arbetskraft. Kalifornien, Maryland, Massachusetts, New York och Oregon står bakom Washingtons begäran.

James Robarts stopp av det första inreseförbudet upprätthölls av en appellationsdomstol i San Francisco. I stället för att överklaga vidare lade Vita huset fram ett nytt, mindre omfattande invandringsdekret med formuleringar som tagit fasta på domstolens anmärkningar. Irak har tagits bort från listan, men Vita huset vill fortfarande stoppa medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Personer med visum och uppehållstillstånd får dock resa in i USA.

TT

Följ ämnen i artikeln