Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tusentals nya lärare behövs

Publicerad 2017-12-18

Utbildning. De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster. Det innebär att 227 000 lärare och förskollärare måste examineras de närmaste 15 åren.

– Vi måste klara det, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Skolverket har presenterat en uppdaterad prognos över behovet av förskollärare och lärare fram till 2031. Behovet de kommande fem åren har ökat med 7 000 heltidstjänster sedan Skolverkets prognos för två år sedan. Att rekryteringsbehovet ökat sedan den förra prognosen beror enligt Skolverket till stor del på befolkningsutvecklingen och även på att visstidsanställda utan lärarutbildning beräknas ersättas av nyutexaminerade lärare de närmaste åren.

– Vi kommer att behöva göra flera saker. Nu bygger vi ut lärarutbildningen med 10 000 platser till 2021 men det kommer inte att räcka med bara nyutbildade lärare. Vi måste få fler att komma tillbaka till läraryrket och även få fler som har en annan akademisk utbildning att ställa om till lärare. Vi behöver också människor som senare i livet bestämmer sig för att de vill omskola sig till läraryrket, säger Helene Hellmark Knutsson.

Krävs mer

Hellmark Knutsson säger att målet att alla elever ska mötas av en behörig och kompetent lärare inte kommer att ruckas på, men att det med den ambitionsnivån kommer att ta tid och krävas fler åtgärder för att råda bot på lärarbristen.

– Det är ingen lätt ekvation att få ihop. Men vi måste göra det och vi måste klara av det. Men det är bekymmersamt för det kommer att pågå ett antal år framåt, säger Helene Hellmark Knutsson.

Regeringen har i budgeten för 2018 omfördelat 90 miljoner kronor för att öppna upp fler vägar in till läraryrket och också gett Universitets och högskoleämbetet (UHÄ) uppdraget att informera om hur man kan vidareutbilda eller omskola sig till läraryrket.

Hålla kvar

Hellmark Knutsson säger också att det är viktigt att se till att de lärare som finns i skolan vill vara kvar.

– Både vi och inte minst arbetsgivarna måste jobba för en bättre löneutveckling, men också se till att förbättra arbetsmiljön. Om det är för många som lämnar läraryrket blir det lite som att fylla vatten i läckande hink, säger hon.

Borde återförstatligas

Liberalernas partiledare Jan Björklund underkänner, inte oväntat, de flesta åtgärder som regeringen vidtagit för att råda bot på lärarbristen. Han tror i och för sig att höjda löner kan öka yrkets attraktionskraft men vill också att huvudmannaskapet för skolorna tas ifrån kommunerna.

– Kommunerna har ju misslyckats med att sköta skolan. Min uppfattning är att skolorna borde återförstatligas. Då kan staten styra mycket mer och exempelvis gå in och lyfta löner. Nu är det rena vild västern och varje kommun gör som man vill, säger Jan Björklund.

TT

Följ ämnen i artikeln