Fler pappor tar ut föräldraledighet
Publicerad 2018-01-16
Familj. Männen fortsätter att vara hemma med barnen i allt större utsträckning. Förra året tog papporna ut i snitt 27,9 procent av föräldraledigheten, en ökning med nästan en procentenhet jämfört med året innan.
Med ett snitt på 72,1 av de uttagna föräldradagarna ligger kvinnorna fortsatt på en betydligt högre nivå än männen. Men utvecklingen pekar mot att papporna är hemma med barnen mer än tidigare.
– Det går åt rätt håll, men det är fortfarande en bit kvar till skamgränsen för ett jämställt uttag på 60/40, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.
Hopp i statistiken
Möjligheten för pappor att vara hemma med sina barn infördes 1974, men det fick till en början inga större effekter. Ännu i mitten av 1990-talet stod papporna endast för cirka 10 procent av de uttagna föräldradagarna.
– Reformerna där ett antal dagar har reserverats åt pappan är det som har påverkat mest. Åren efter att dessa har genomförts går det att se hopp i statistiken, säger Niklas Löfgren.
Andra faktorer
Även andra faktorer spelar in. Niklas Löfgren pekar bland annat på att familjer där mamman är mer välutbildad än pappan tenderar att göra ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. Utöver det finns det också tydliga regionala skillnader. I Vindelns kommun i Västerbotten står papporna för 34,7 procent av föräldradagarna, vilket placerar kommunen i toppen av listan. På sistaplats återfinns Dals-Ed i Västergötland, där papporna tar ut endast 20,4 procent av föräldraledigheten.
– Det vi har sett är att män och kvinnor i storstäder generellt sett delar lite mer jämställt på dagarna och under de senaste 15 åren har vi märkt att Västerbottens och Uppsalas län har gått lite före vad gäller ett mer jämställt uttag, säger Niklas Löfgren.
TT