Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sjöstedt: Löfven rundar riksdagen

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2017-01-19

Politik. Statsminister Löfven håller återkommande möten med Allianspartierna inför viktiga EU-möten.

– Löfven måste förklara sig, säger Jonas Sjöstedt (V) som är starkt kritisk.

Sedan ett par år förhandlar regeringen Löfven med Alliansen och håller återkommande möten med deras företrädare i EU-frågor i Rosenbad. Det säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, som nyligen fått vetskap om de återkommande mötena.

– Det här är ett sätt att runda EU-nämnden och riksdagen och dessutom är det bara några partier som får delta, säger han till TT och kräver att Löfven nu personligen förklarar sig.

I EU-nämnden avgörs vilka ståndpunkter Sverige ska driva i EU och där finns alla åtta riksdagspartier representerade. Men till förmötena där i praktiken frågorna avgörs inför EU-nämnden bjuds enbart Alliansen in.

"Avgörs på förhand"

– Många följer de här diskussionerna och tror att de ser en riktig debatt men i verkligheten har sakerna redan avgjorts på förhand och då av några partier, säger han.

Mötena ska ha pågått sedan hösten 2014 då regeringskansliet haft problem i förhandlingarna inför klimatmötet i Peru. Inför EU:s viktigare möten mellan stats- och regeringschefer ska statssekreterare Hans Dahlgren ha särskilda möten med allianspartierna i EU-nämnden.

– För Vänsterpartiet innebär det att vi inte kommer att vara med i viktiga diskussioner där Sveriges EU-politik avgörs. Men de här mötena hålls inför EU:s toppmöten. När de avgörande EU-mötena hålls, då går Löfven och Alliansen in i en hemlig klubb. Jag tycker att det är allvarligt att man rundar riksdagen och media.

I ett skriftligt uttalande som Ekot tagit del av, svarar Löfvens statssekreterare Hans Dahlgren.

"Endast information"

"Det är riktigt att jag haft ett antal informella möten med företrädare för allianspartierna för att informera om aktuella EU-frågor, särskilt efter den brittiska folkomröstningen om EU och det möte statsministen hade strax därefter med Alliansens partiledare. Det är ett naturligt sätt att arbeta för en minoritetsregering. Det finns inget odemokratiskt i dessa möten och det har inte rört sig om några förhandlingar - dessa förs ju i EU-nämnden - utan endast om information"

TT: I politiska sammanhang, går det att göra en skillnad mellan "förhandling" och "information"?

– Det är väldigt svårt . Om man tar hänsyn till en motpart genom att ge den information, då är man inne i en förhandling, säger Jonas Sjöstedt.

TT