Energidrycker säljer som smör - läkare oroas
Publicerad 2018-01-09
Livsmedel. Konsumtionen av de omdiskuterade energidryckerna fortsatte att öka förra året. Sedan 2014 har försäljningen gått upp med 44 procent.
– Tills vi vet att det är ofarligt - bort med det från hyllorna! säger barnhjärtläkaren Peter Munkhammar.
Energidrycker som Redbull, Monster och Rockstar fortsätter att öka i popularitet på den svenska marknaden. Preliminära siffror från branschorganisationen Svenska bryggerier visar att försäljningen uppgick till drygt 50 miljoner liter under 2017, vilket kan jämföras med drygt 48 miljoner liter år 2016. Sedan 2014 har konsumtionen ökat med 44 procent.
Samtidigt oroas många för dryckernas eventuella hälsofara. Regeringen gav nyligen Livsmedelsverket i uppdrag att utreda om det behövs åtgärder för att begränsa tillgången till energidrycker bland barn och unga, exempelvis genom att införa en åldersgräns vid försäljning. Utredningens resultat ska redovisas i december.
Smärtor i bröstet
I Sverige slöt dagligvaruhandeln 2009 en frivillig branschöverenskommelse om att inte sälja energidrycker till barn yngre än 15 år, men den åldergränsen följs inte av alla.
– Vi har haft anledning att titta på hur dagligvaruhandeln efterlever kontrollen på folköl och det är handlarna duktiga på. Men vad gäller energidryck verkar det vara en del som struntar i det, säger Fredrik Sörbom som arbetar för Sveriges bryggerier.
Bland dem som förespråkar en 18-årsgräns finns barnhjärtläkaren Peter Munkhammar. Han möter unga patienter som söker hjälp för bröstsmärtor, yrsel, oro eller oregelbundna hjärtslag, ofta till följd av en hög konsumtion av energidrycker.
– Energidrycker innehåller farmakologiskt verksamma substanser som påverkar kroppens alla organ. Inget av det här behöver kroppen, men man tillför ämnen och exakt vad de gör med kroppen vet ingen, säger han och varnar särskilt för risker som kan uppstå om en person med ett medfött hjärtfel dricker energidryck.
Plötsliga dödsfall
Munkhammar framhäver forskningsresultat som pekar mot att en kombination av energidryck och alkohol skulle kunna ligga bakom plötsliga dödsfall hos flera unga personer.
– Den minsta gemensamma nämnaren är att de har druckit alkohol och energidryck. Man kan inte visa att det är anledningen till dessa plötsliga dödsfall, just eftersom de är döda, men man kan visa att de som inte har dött av det har uppvisat påtagliga effekter på hjärtats funktion, säger han.
På sin sajt konstaterar Livsmedelsverket att flera stora studier slagit fast att energidrycker inte är farliga "vid en måttlig konsumtion". Den inställningen delar Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen.
– Så länge koffeinhalten är så stor som den är i de drycker som säljs lagligt så ser vi inte någon akut förgiftningsrisk, säger han.
Enligt Mark Personne får Giftinformationscentralen relativt ofta samtal till sin jourtelefon med frågor om energidrycker, från såväl personal inom vården som allmänheten.
– Däremot får vi inte så många allvarliga tillbud, säger han.
Peter Munkhammar tycker ändå att man ska ta det säkra före det osäkra och anser att om Livsmedelsverket inte förespråkar en 18-årsgräns, så är det upp till verket att bevisa att dryckerna är ofarliga för barn.
– Innan man är björnsäker på att barn kan dricka det här tycker jag att de ska bort från hyllorna och bara säljas till vuxna, säger han.
TT