Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Sprängdådet en motreaktion från kriminella

Publicerad 2018-01-18

Brott. Två unga män är anhållna misstänkta för sprängdådet mot polishuset i Rosengård.

Båda är med på Malmöpolisens lista med cirka 200 grovt kriminella personer.

– Vi tror att det är en reaktion från tidigare åtgärder mot de här personerna, säger Stefan Sintéus, Malmös polismästare.

De två männen i 20-årsåldern kunde snabbt gripas efter onsdagskvällens explosion vid polisstationen i Malmöstadsdelen Rosengård. De sitter anhållna på sannolika skäl misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

– Det arbete som vi har mot de kriminella innebär tyvärr att vi får förvänta oss sådana här typer av angrepp från de kriminella. De gillar helt enkelt inte att vi har ett fortsatt hårt tryck på dem, säger Stefan Sintéus på en pressträff.

– Personalen är förbannad, på ren svenska, säger lokalpolisområdeschef Erik Jansåker.

"En misslyckad skolgång"

De anhållna finns med på en lista om ungefär 200 kriminella personer som Malmöpolisen under de tre senaste åren haft under ständig uppsyn. Personerna, som av polisen beskrivs som "multikriminella", är i åldern 15 till 23 år gamla och har fått över 1 800 domar mot sig, enligt Sintéus.

– Det är personer som har haft en misslyckad skolgång. De saknar arbete och har levt i kriminalitet under många, många år. De har trots sin ringa ålder kommit väldigt långt på den kriminella stegen och det gör att de är extremt svårjobbade, säger Sintéus.

Redan vid 15-årsåldern är de "ganska avancerat kriminella", berättar han. Storleken på Malmö som stad gör det svårt att få dem ur sin kriminella bana om de väljer att bo kvar.

– Egentligen lever de själva ett svårt liv, med risk hela tiden för sitt eget liv eftersom de är så nära inpå varandra, säger polismästaren.

"Inte vika ner oss"

Attacken har skapat en beslutsamhet bland poliserna i Malmö om att ställa de ansvariga till svars, säger Carina Persson, polischef i region Syd.

– Det är ju inte bara ett angrepp på polisen. Det är också ett angrepp på samhället, säger Persson.

– Vi kommer inte att vika ner oss för den här typen av attentat och handlingar, fortsätter hon.

Vad för typ av sprängladdning som kastades över staketet och in på parkeringen vid polishuset i Rosengård kan polisen i nuläget inte gå in på. Ingen person skadades av explosionen.

– Det är kraftigare än en fyrverkeripjäs, men kanske inte så kraftig som en handgranat. Skadan är ändå sådan att man har gjort en krater i asfalten, säger Sintéus.

Går inte in på bevisningen

Utredningen har visat att ett antal personer har rört sig i området och dem är polisen angelägen om att komma i kontakt med, uppger kammaråklagare Magnus Pettersson. Han vill inte gå in på vare sig bevisning eller vad som har sagts i förhören med männen.

– Senast klockan 12 på söndag ska jag ta ställning till om de ska sättas på fri fot eller begäras häktade, säger Pettersson till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln