Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Hultqvist: Inga löften om sjukvård

Publicerad 2016-04-17

Konflikter. En delegation från den kurdiska gerillan som slåss mot extremistgruppen Islamiska staten (IS) i norra Syrien har träffat försvarsminister Peter Hultqvist.

De vill få sjukvård i Sverige för sina skadade - men Hultqvist säger sig inte ha lovat någonting.

– Vi vill att Sverige och andra länder ska ta emot dessa skadade människor, säger Nasrin Abdullah, befälhavare över YPJ, som är den kvinnliga grenen av YPG-gerillan, vid en presskonferens i Stockholm.

Hon uppger via tolk att de egna sjukvårdsresurserna inte räcker till och att delegationen, som besöker olika europeiska länder, önskar att skadade ska få vård utomlands och sedan få återvända.

Delegationen ska också ha framfört till Hultqvist (S) att det inte räcker med flygunderstöd från den USA-ledda koalitionen för att få bort IS från syrisk mark.

Ingenting lovat

Hultqvist säger att han tagit emot delegationens information om det politiska, militära och strategiska läget i kampen mot IS - och han är väldigt tydlig med att han inte har lovat någonting.

– Jag har inte gjort några utfästelser om någonting över huvud taget, jag har tagit emot information, säger han till TT.

Han säger sig också ha framfört att YPG gjort oerhört viktiga insatser mot IS.

Nasrin Abdullah säger sig ha pratat med representanter för utrikesdepartementet, men inte med utrikesminister Margot Wallström.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att YPG och dess politiska gren, partiet PYD, är mycket nära knutna till PKK-gerillan - något som YPG och PYD förnekar.

Turkiet vill att USA förutom PKK även ska terrorstämpla PYD - men USA och många europeiska länder fortsätter att ha gott samarbete med YPG och PYD i Syrien.

"Kan ta emot"

Hultqvist pekar på att YPG ser sig som en egen grupp, att företrädare tagits emot av Frankrikes president François Hollande och att gruppen har tätt samarbete med den koalition Sverige ingår i.

– Det finns tydliga upparbetade kontakter med koalitionen. Hela den plattformen finns ju och det är det som gör att vi tycker att vi kan ta emot dem och ta del av deras information.

Amnesty International har i en rapport kritiserat YPG för att driva bort civila i områden som befriats från IS och i vissa fall demolerat deras hem.

Nasrin Abdullah svarar att hennes sida inte håller med om alla delar av rapporten men bjuder in Amnesty för att undersöka på plats.

– Öppenhet är en grundprincip i vår organisation.

TT

Följ ämnen i artikeln