Ansvar för fylleceller kan flyttas

Publicerad 2014-12-26

Stockholm. Värdefull polistid går åt till att vakta berusade, drogade och gripna - det märks inte minst dagarna kring jul och nyår. Men en förändring är på väg. Planer finns på att Kriminalvården ska ta över ansvaret för fler av polisens arrester.

– Att omhänderta frihetsberövade personer är Kriminalvårdens kärnverksamhet. Därför är det enklare för dem att bygga upp en gedigen kompetens, säger Anders Hall, chef för polisavdelningen vid Rikspolisstyrelsen (RPS).

RPS och Kriminalvården ser nu över vilka lokala överenskommelser som redan finns runt om i landet.

– Vi vill få en helhetsbild över de samarbetsformer som finns och sedan komma fram till hur man kan utnyttja de båda myndigheternas samlade resurser på bästa sätt, säger Hall.

Handfull dödsfall årligen

Varje år görs omkring 100 000 intagningar på polisarrester. Av dem är mellan 50 000 och 60 000 omhändertagna på grund av kraftig berusning.

I snitt dör sex personer per år i så kallad fyllecell. De vanligaste dödsorsakerna är akut alkoholförgiftning eller blandförgiftning med alkohol, narkotika och läkemedel. Såväl RPS, Polisförbundet som en statlig utredare har pekat på att det ökade blandmissbruket gjort det att svårare att bedöma om någon är i så dåligt skick att personen riskerar att dö. Men sjukvården har inte velat ta på sig ansvaret med hänvisning till att omhändertagandena är en ordningsfråga och därför en uppgift för polisen.

Hoppas på sjukvårdsnärvaro

– Det här har debatterats länge utan att man hittat någon lösning på det, säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

I de fall där Kriminalvården tar över arrester kommer man att jobba utifrån samma behovsprövning som man alltid gör, och bedöma risken för självmord.

– Vi gör en individuell bedömning i varje enskilt fall, tar ställning till vilken sjukvårdsnärvaro som behövs och kommer då att se till att den är på plats.

TT: Innebär det att antalet dödsfall i arrester kommer att sjunka?

– Felaktiga bedömningar kan göras ändå. Det här är nog någonting av det svåraste man kan göra, men vi har utbildade undersköterskor och skickar omedelbart personer till sjukhus om vi bedömer att de behöver det, säger Öberg.

TT