Expert: Inte bara det rättsliga har betydelse
Publicerad 2017-10-13
Samhälle. Två män i Malmö har dömts till fängelse för flera gruppvåldtäkter. Offrens lidande går inte att mäta i fängelseår för förövaren. Men om och om igen behöver det lyftas fram att hjälp finns att få, enligt Åsa Witkowski på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).
Att utsättas för något så grovt som ett sexuellt övergrepp kan få allvarliga och långvariga konsekvenser för den drabbades fysiska och psykiska hälsa. Sexuellt våld väcker ofta starka skuld- och skamkänslor hos den utsatta.
Inte bara juridik
Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK, tycker att det ofta läggs för stort fokus på juridiska aspekter på sexualbrott, som domar och straffsatser, något som kan vara hämmande i läkningsprocessen för den drabbade.
Om händelsen inte tas upp av rättsväsendet upplever många det som att det de har varit med om inte räknas.
– Det är det vi måste lyfta i dag. Det är inte bara det rättsliga som har betydelse. En fällande dom är inte det enda rätta. Det kanske inte juridiskt betraktas som en våldtäkt, men moraliskt var det en våldtäkt, säger Åsa Witkowski.
Här är omgivningens stöd viktigt.
– Våga ställa frågor om du märker att något inte står rätt till och hjälp personen att ta sig till akuten för en undersökning, säger Åsa Witkowski.
Medicinsk hjälp
Den som polisanmäler en våldtäkt får automatiskt kontakt med den medicinska vården. Men även om man inte direkt polisanmäler, eller av någon anledning inte vill polisanmäla, är det viktigt att uppsöka vården så snabbt som möjligt.
– Det är viktigt att man kommer iväg och tar prover i stället för att gå runt och oroa sig. Och det kan vara en ingång till att inse att man behöver gå vidare med en samtalskontakt, säger Åsa Witkowski.
Oron för att behöva möta förövaren igen och rädslan för att bli utsatt på nytt är något som ingen ska behöva känna, anser hon.
– Här är det viktigt att brottsoffret får information. Rättskedjan ska fungera i de fallen händelsen är polisanmäld. Kvinnofridslinjen kan man ringa dygnet runt för stöd och hjälp med att gå vidare, säger Åsa Witkowski.
För brottsoffret kan det ofta också upplevas som plågsamt att delta i en rättegång och möta förövaren eller förövarna. Det kan väcka minnen som den drabbade hoppats slippa ifrån.
– I det korta perspektivet kan det kännas väldigt jobbigt, men i ett längre perspektiv kan det få en att känna sig stark, säger Åsa Witkowski.
TT